Nieuws
De provincie Drenthe wil samen met gemeenten, woningcorporaties, bouwers en inwoners de komende jaren betaalbare woningen realiseren. Een belangrijke doelstelling daarbij is het bouwen van 16.200 nieuwe woningen tot en met 2030. Om te zien of we op koers liggen, heeft de provincie samen met de gemeenten de Woningbouwmonitor ontwikkeld. Deze tool helpt om de voortgang van woningbouwprojecten inzichtelijk te maken en beleid waar nodig bij te sturen. Vanaf eind januari is er ook een publieke digitale Woningbouwmonitor.
Om te zorgen voor voldoende woningen in Drenthe, stelt de provincie een nieuwe subsidieregeling beschikbaar: de subsidieregeling Transformatie en Woningsplitsing. Deze regeling, met een totaalbudget van 3 miljoen euro, is bedoeld om woonruimte te creëren door middel van transformatie van bestaande gebouwen en het splitsen van woningen. De subsidieregeling is vanaf eind januari 2025 aan te vragen door gemeenten en loopt tot eind 2027. Het richt zich specifiek op projecten die bijdragen aan woningen voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de woningmarkt.
In januari 2025 start de Hanze, samen met de provincie Drenthe, de cursus ‘Circulair Bouwen’. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals in de Drentse bouwsector. Deelnemers leren wat er allemaal komt kijken bij circulair bouwen en hoe ze dit meteen kunnen toepassen in hun werk. Er is plek voor 16 deelnemers uit de hele bouwsector – van beleidsmakers en ontwerpers tot bouwers en medewerkers van woningcorporaties.
Het realiseren van voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle inwoners van Drenthe. Dat is de doelstelling van de nieuwe Woonagenda 2024-2028. De agenda werd vandaag gepresenteerd door Gedeputeerde Staten van Drenthe en wordt in november besproken in de Provinciale Staten.
Groepen inwoners van Drenthe met concrete ideeën voor kleinschalige woonvormen kunnen nu weer een subsidie van maximaal €10.000 aanvragen. Ook gemeenten die extra hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten kunnen steun krijgen van de provincie. De provincie Drenthe heeft extra geld beschikbaar gesteld voor de subsidies 'Collectieve wooninitiatieven' en 'Inzet personele capaciteit versnelling woningbouwprojecten'.
Vanaf september kunnen inwoners van Drenthe en gemeente Hardenberg een nieuwe subsidie inzetten als ze hun huis gaan isoleren. De subsidie is voor woningeigenaren met een gezamenlijk verzamelinkomen tot 52.671 euro. Gedeputeerde Staten besloten vandaag positief over de nieuwe isolatiesubsidieregeling die straks in totaal 4 miljoen euro bevat.
“Drenten geven hun woning gemiddeld een 8,2 en hun woonomgeving een 8,1. Ruimte en groen spelen daarin een grote rol.” Dat zegt Justin Richardson, Statenonderzoeker Drents Parlement, 12 april tijdens de tweede bijeenkomst van het Burgerberaad Drenthe.
Het Provinciehuis in Assen vulde zich maandagavond 11 maart met 150 Drenten die aan de slag gaan met het burgerberaad. Zij buigen zich tot de zomer tijdens vier bijeenkomsten over de toekomst van wonen in Drenthe. Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning, wenste hen veel succes en benadrukte het belang van de onafhankelijkheid van het burgerberaad: “Jullie gaan met elkaar, met jullie eigen ideeën, onder professionele en onafhankelijke begeleiding aan het werk. Zonder politieke of commerciële inmenging van buitenaf.”
30.000 inwoners van Drenthe kunnen begin volgend jaar een enquête met uitnodiging in de bus verwachten voor deelname aan het provinciale Burgerberaad. Het onderwerp van dit Burgerberaad is de woningbouw in Drenthe. Dat hebben Provinciale Staten woensdag 20 december besloten. Het is een nieuwe manier om inwoners uit alle delen van de bevolking meer te betrekken bij grote vraagstukken waar de provincie voor staat.
In Drenthe kunnen acht woningbouwprojecten versneld van start gaan dankzij een bijdrage uit de Startbouwimpuls (SBI). Dat heeft Hugo de Jonge, demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, maandag bekend gemaakt tijdens de Dag van de Volkshuisvesting.