Wonen: Voor elke Drent een (t)huis


Minimaal 16.200 woningen erbij in 2030. Zowel betaalbare koop als betaalbare (sociale) huur. Het versnellen van de woningbouw, een huis voor iedereen, toekomstbestendig bouwen en leefbare dorpen en steden zijn de speerpunten. Dit doen we samen met het Rijk, gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en inwoners. Voor iedere Drent een thuis!

Wat doet de provincie op het gebied van wonen?

De Provincie Drenthe heeft de regie over het versnellen van de woningbouw, ook al bouwt de provincie zelf geen woningen. We zorgen ervoor dat gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en belangenorganisaties effectief samenwerken. Door kennis te delen, beleid te ondersteunen en subsidies te verstrekken, dragen we bij aan een toekomstbestendige woningmarkt met voldoende betaalbare en duurzame woningen voor iedereen in Drenthe

Gedeputeerde Yvonne Turenhout:

We voelen de noodzaak en verantwoordelijkheid om het woningtekort aan te pakken. Daarom helpen we betaalbare woningen te realiseren voor jong en oud. Voor iedere Drent een thuis!

Impulsteam Drenthe

Het Impulsteam Wonen bestaat uit diverse experts die samen de opdracht hebben om namens de provincie Drenthe meer, andere en betere woningen in Drenthe te realiseren. Dit doet het team door gemeenten, corporaties, marktpartijen en inwoners te ondersteunen in de ontwikkeling van hun plannen.

Uitgelicht

In januari 2025 start de Hanze, samen met de provincie Drenthe, de cursus ‘Circulair Bouwen’. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals in de Drentse bouwsector. Deelnemers leren wat er allemaal komt kijken bij circulair bouwen en hoe ze dit meteen kunnen toepassen in hun werk.

In vier bijeenkomsten hebben 150 inwoners gewerkt aan het vraagstuk: "Wat vinden jullie belangrijk voor de toekomst van wonen in Drenthe?" In een adviesrapport hebben zij 26 adviezen gegeven aan de provincie Drenthe.

Op 13 juni 2024 vond het Wooncongres 'Iedere Drent een (t)huis' plaats in het provinciehuis in Assen. Ongeveer 150 deelnemers, waaronder woningcorporaties, marktpartijen, zorginstellingen, belangenorganisaties, beleidsmedewerkers, wethouders en Raad- en Statenleden waren aanwezig. Het congres richtte zich op het bespreken van dilemma's binnen de woningmarkt en mogelijke oplossingen voor het woningtekort.

In Drenthe komen er tot 2030 zo’n 13.000 woningen bij. Dit is een flinke opgave. Voor bijvoorbeeld starters en ouderen is het lastig om dichtbij passende woonruimte te vinden. Helemaal in de dorpen. Daarom vormen steeds meer inwoners groepjes om gezamenlijk woningen te bouwen. Dit wordt ook wel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd. Bekijk het interview met de initiatiefnemers in Vledder.

Het is nog lastig voor te stellen, maar de bedoeling is dat je straks op dit terrein, Het Havenkwartier in Assen, kunt wonen, werken en elkaar kunt ontmoeten in een groene omgeving. Eind januari spraken gedeputeerde Yvonne Turenhout en wethouder Cor Staal elkaar over dit project.

Het officiële startmoment voor het Burgerberaad Drenthe vond dinsdag 23 januari plaats in Zuidwolde. Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, overhandigde daar persoonlijk de eerste van de 30.000 brieven met uitnodiging voor het invullen van de vragenlijst aan inwoner Jouke Wijnstra.

In Drenthe kunnen acht woningbouwprojecten versneld van start gaan dankzij een bijdrage uit de Startbouwimpuls (SBI). Dat heeft Hugo de Jonge, demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, bekend gemaakt tijdens de Dag van de Volkshuisvesting.

Lang zult u wonen in Drenthe

Woont u prettig in het huis en de buurt waar u nu woont? En zou u daar nog lang willen blijven wonen? Denk er dan eens over na of u uw huis nu al veiliger en comfortabeler kunt maken. Op deze site vindt u informatie over levensloopbestendig wonen in Drenthe.