Nieuws over bouwen, wonen en leefomgeving
Vandaag vond de feestelijke opening van de Nationale Boomfeestdag 2024 plaats in Drenthe, bij boswachterij Ruinen in Echten. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ werkt Stichting Nationale Boomfeestdag samen met honderden partners aan het doel om ieder kind in Nederland een boom te laten planten en in aanraking te brengen met de natuur.
Defensie verkleint het aantal onderzoekslocaties voor de noodzakelijke uitbreiding van militaire activiteiten in Nederland. Dat gebeurt binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. De militaire organisatie nam dit besluit op basis van de eerste resultaten van de milieueffectrapportage bestuurlijke overleggen in alle provincies en gesprekken met inwoners in heel het land.
In januari 2025 start de Hanze, samen met de provincie Drenthe, de cursus ‘Circulair Bouwen’. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals in de Drentse bouwsector. Deelnemers leren wat er allemaal komt kijken bij circulair bouwen en hoe ze dit meteen kunnen toepassen in hun werk. Er is plek voor 16 deelnemers uit de hele bouwsector – van beleidsmakers en ontwerpers tot bouwers en medewerkers van woningcorporaties.
Het realiseren van voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle inwoners van Drenthe. Dat is de doelstelling van de nieuwe Woonagenda 2024-2028. De agenda werd vandaag gepresenteerd door Gedeputeerde Staten van Drenthe en wordt in november besproken in de Provinciale Staten.
Bijna 500 jongeren gaven advies aan de provincie Drenthe voor de Omgevingsvisie, een toekomstplan voor de fysieke leefomgeving. Vandaag stelden Gedeputeerde Staten de Contournota vast, een eerste tussenstap. Met hulp van de jongeren, gemeenten, waterschappen en samenwerkingspartners zijn daarin eerste denkrichtingen bepaald. Provinciale Staten bespreken de Contournota op 20 november.
In de afgelopen jaren hebben grote bedrijven steeds meer interesse getoond om zich in Drenthe te vestigen. Met hun aanzienlijke bouwoppervlakken en de daarbij horende infrastructuur, hebben deze bedrijven een flinke impact op de ruimte die ze innemen. Dit kan leiden tot veranderingen in het landschap zoals we die kennen.
Inwoners van Drenthe die een goed idee hebben voor hun dorp, wijk of buurt kunnen subsidie aanvragen bij de provincie Drenthe. Vanaf 15 augustus is er een nieuwe subsidieregeling beschikbaar voor bewonersinitiatieven. Deze regeling is onderdeel van de Sociale Agenda 2024-2029 en biedt jaarlijks maar liefst € 800.000,-- om projecten te ondersteunen die bijdragen aan naoberschap, leefbaarheid, bestaanszekerheid, inclusie en diversiteit en gezondheid in wijken, buurten en dorpen in Drenthe.
Heb jij ons promoteam in het roze gekleed met de bakfiets al gezien? Ze zijn van de jongerencampagne “Toekomst van Drenthe” en willen jouw mening horen!
Groepen inwoners van Drenthe met concrete ideeën voor kleinschalige woonvormen kunnen nu weer een subsidie van maximaal €10.000 aanvragen. Ook gemeenten die extra hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten kunnen steun krijgen van de provincie. De provincie Drenthe heeft extra geld beschikbaar gesteld voor de subsidies 'Collectieve wooninitiatieven' en 'Inzet personele capaciteit versnelling woningbouwprojecten'.
De provincie Drenthe maakt een nieuwe omgevingsvisie. Een toekomstplan over wonen, werken en leven in Drenthe richting 2050. Dit plan wordt gemaakt met inwoners, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en experts. Minstens zo belangrijk is de stem van Drentse jongeren, volwassenen van de toekomst.