Nieuws over bouwen, wonen en leefomgeving
Het Omgevingsplatform Drenthe (OPD) – een samenwerkingsverband van 12 gemeenten, de provincie Drenthe, 4 waterschappen, 3 gemeenschappelijke regelingen en Rijkswaterstaat – gaat verder in een vernieuwde vorm: OPD 2.0 is officieel van start gegaan.
Woningzoekenden in Drenthe die graag zelf een woning willen bouwen, weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Waar vind je een kavel? Hoe vorm je een bouwgroep? Wat zijn de financiële mogelijkheden? De provincie Drenthe sluit zich daarom aan bij CrowdBuilding, hét platform voor collectieve zelfbouw. Dit betekent dat inwoners die samen met anderen een woonplek willen realiseren, nu op één centrale plek alle informatie en ondersteuning vinden om hun woondroom werkelijkheid te maken.
Vanaf 4 maart start de provincie Drenthe met de Drentse Versnellingstafel, een nieuw samenwerkingsplatform dat overheden, woningcorporaties, bouwbedrijven, ontwikkelaars en beleggers samenbrengt om knelpunten in woningbouwprojecten op te lossen. Het doel: sneller meer mensen in Drenthe aan een passende woning helpen. Of het nu gaat om grote of kleinere projecten, elke sleuteluitgifte telt.
De drie Noordelijke Drentse gemeenten, Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze en de provincie Drenthe, hebben eind oktober 2024 een voorstel ingediend bij het ministerie van VRO in het kader van de 6e tranche van de Regiodeals. Vrijdag 31 januari heeft het kabinet de toekenningen voor deze laatste periode van de Regiodeals bekend gemaakt.
De gemeente Borger-Odoorn en de provincie Drenthe slaan de handen ineen om een aantrekkelijke entree te creëren voor Borger vanaf de N34. Hierdoor is er straks een gastvrije en verbindende schakel tussen de nieuwe woonwijk op de Koesteeglocatie en het centrum met diverse reisvoorzieningen: een moderne mobiliteitshub.
De provincie Drenthe wil samen met gemeenten, woningcorporaties, bouwers en inwoners de komende jaren betaalbare woningen realiseren. Een belangrijke doelstelling daarbij is het bouwen van 16.200 nieuwe woningen tot en met 2030. Om te zien of we op koers liggen, heeft de provincie samen met de gemeenten de Woningbouwmonitor ontwikkeld. Deze tool helpt om de voortgang van woningbouwprojecten inzichtelijk te maken en beleid waar nodig bij te sturen. Vanaf eind januari is er ook een publieke digitale Woningbouwmonitor.
Om te zorgen voor voldoende woningen in Drenthe, stelt de provincie een nieuwe subsidieregeling beschikbaar: de subsidieregeling Transformatie en Woningsplitsing. Deze regeling, met een totaalbudget van 3 miljoen euro, is bedoeld om woonruimte te creëren door middel van transformatie van bestaande gebouwen en het splitsen van woningen. De subsidieregeling is vanaf eind januari 2025 aan te vragen door gemeenten en loopt tot eind 2027. Het richt zich specifiek op projecten die bijdragen aan woningen voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de woningmarkt.
Vandaag vond de feestelijke opening van de Nationale Boomfeestdag 2024 plaats in Drenthe, bij boswachterij Ruinen in Echten. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ werkt Stichting Nationale Boomfeestdag samen met honderden partners aan het doel om ieder kind in Nederland een boom te laten planten en in aanraking te brengen met de natuur.
Defensie verkleint het aantal onderzoekslocaties voor de noodzakelijke uitbreiding van militaire activiteiten in Nederland. Dat gebeurt binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. De militaire organisatie nam dit besluit op basis van de eerste resultaten van de milieueffectrapportage bestuurlijke overleggen in alle provincies en gesprekken met inwoners in heel het land.
In januari 2025 start de Hanze, samen met de provincie Drenthe, de cursus ‘Circulair Bouwen’. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals in de Drentse bouwsector. Deelnemers leren wat er allemaal komt kijken bij circulair bouwen en hoe ze dit meteen kunnen toepassen in hun werk. Er is plek voor 16 deelnemers uit de hele bouwsector – van beleidsmakers en ontwerpers tot bouwers en medewerkers van woningcorporaties.