Voorbeelden
De Gemeente Midden Drenthe onderzoekt de mogelijkheid om hogere kleine windmolens te plaatsen. Het gaat om molens met een ashoogte tot 30 meter. De gemeente en haar partners en de provincie legden de vraag voor of dit te verbreden is van Agrarische erven naar dorpen en berdrijventerreinen.
De Provincie Drenthe in de persoon van Michelle Schinkel legde het verzoek voor om mee te denken over de inrichting van de provinciale organisatie in relatie tot de veranderende samenleving.
De gemeente Midden Drenthe en de provincie Drenthe wilden het dilemma verkennen van de toekomst van vakantieparken. Een flink aantal daarvan is de oorspronkelijke bestemming kwijtgeraakt. De weg terug naar louter vakantiedoeleinden leidt naar nieuwe problemen van huisvesting van huidige , vaak illegale bewoners.
Vanuit de burelen van de provincie (Cipke Uri) kwam het verzoek om te kijken naar de mogelijkheid om processen te versnellen. Aanleiding van onder meer de nieuwe Omgevingswet, waarin aanbevolen wordt om complexte vraagstukken integraal aan te vliegen. Leidt dat niet juist tot nog meer stroperigheid?
Drenthe en corona
De werking van de democratie in crisissituaties is een actueel vraagstuk. De provincie Drenthe benaderde de cieL met de vraag: Hoe kan provinciale organisatie bijdragen aan het behoud en versterking van de maatschappelijke samenhang tijdens en na de coronaperiode. We hebben twee begrippen met elkaar verbonden: Veiligheid in de zin van een stelsel van beleid en regels om de samenleving een optimale en gezonde omgeving te bieden, en initiatief, als samenvattend begrip voor iedereen die maar iets ontwikkelen wil. Daartussen is een nog vorm te geven filter geplaatst waarmee getoetst wordt of en hoe ideeën bijdragen aan de kernbegrippen: gelijkheid, solidariteit en vrijheid. Dit in het besef dat de laatste van deze drie de afgelopen jaren de boventoon heeft gevoerd.
De cieL werd benaderd door de gemeente Meppel met de vraag: hoe kunnen we op een lichtvoetige manier bevolkingsgroepen, die meestal onbereikbaar zijn betrekken bij de start van de het proces voor de nieuwe omgevingsvisie. Denk bijvoorbeeld aan jongeren en jonge ouders. De Belgische cultuurhistoricus David van Reybrouck heeft geschreven over een bijzondere werking van de democratie. Hij stelt voor om gewone inwoners in contact te brengen met professionals. De inwoners maken de agenda en maken keuzes, de professionals brengen verdieping, context en trends. De inwoners worden op basis van loting of steekproef bij elkaar gebracht. In sommige gemeenten wordt er al met onderdelen van dit idee gewerkt. De cieL heeft voor en met Meppel een lichtvoetige variant ontworpen.
De Stichting Tuinbouwschool TUIN Fredriksoord
Panorama Drenthe
De “Regio Deal” is een aanpak van het Rijk om gebieden in Nederland met een samenhangende economische geschiedenis en perspectief te stimuleren. De vraag werd bij ons neergelegd hoe je de regio zuidwest Drenthe daarbij in de breedte betrekt. Op de ansicht is verbeeld en verwoord dat de redzaamheid van dit gebied eeuwen geleden al sterk was en nog steeds is.
Steeds meer raakt ons platteland gemengd met “burgers”. Mensen met gevoel voor de landelijke sfeer en met eigen initiatieven in de ruimte die hen geboden wordt. Wat nu als de agrarische sector haar eigen ontwikkelingsruimte opeist, en effecten van schaalvergroting zoals zwaar verkeer en bebouwing de landelijke sfeer dreigen te verstoren? Wat is de rol van de gemeente, de provincie en de bewoners?