Uitgangspunten voor de omgevingsvisie


Voor de visie op de Drentse ruimte hanteren we de volgende uitgangspunten, ook wel leidende principes genoemd:

Afspraak is afspraak

We streven (inter)nationale ambities en afspraken na, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord, de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water, het Natuurpact en samenwerkingsovereenkomsten Regio Groningen-Assen, Regio Zwolle en Regiodeal Zuid- en Oost Drenthe.

Water en bodem sturend

Ons water- en bodemsysteem wordt meer bepalend voor wat er kan. Daarbij houden we zo veel mogelijk rekening met de te verwachten gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door in de beekdalen ruimte te houden voor water.

Brede welvaart

We streven naar een goede kwaliteit van leven in het hier en nu, zonder dat dit ten koste gaat van volgende generaties of ergens anders problemen oplevert. Dit geldt ook voor ontwikkelingen die later tot hoge kosten kunnen leiden voor beheer of aanpassing. Ook houden we mogelijkheden open voor ontwikkelingen die nu nog onzeker zijn, maar in de toekomst om ruimte kunnen vragen.

Zuinig ruimtegebruik

We gebruiken de ruimte zo efficiënt mogelijk. We zoeken naar mogelijkheden om functies te combineren en kijken daarbij vooral naar opties binnen het bestaand bebouwde gebied: vernieuwen en transformeren van wat er al is.

Ruimtelijk kwaliteit

We streven naar een schone bodem, water en lucht en een goede leefomgevingskwaliteit. We ontwikkelen mét ruimtelijke kwaliteit. Een plek heeft ruimtelijke kwaliteit als er sprake is van gebruikswaarde, toekomstwaarde en belevingswaarde. We nemen ook herkomstwaarde mee, zodat de ontstaansgeschiedenis en identiteit van een plek in beeld blijft.

Hoe gebruiken we deze?

De hoofdvraagstukken bevatten verschillende dilemma’s die naar voren komen tijdens de totstandkoming van de nieuwe omgevingsvisie. De leidende principes zijn het toetsingskader voor deze dilemma’s. Tijdens het gesprek met de samenleving komen veel meer (doelgroep)gerichte vragen over verschillende thema’s op tafel. Laagdrempelig en zoveel mogelijk aansluitend bij de belevingswereld.