Eerste richtinggevende keuzes richting een nieuwe Omgevingsvisie


Bijna 500 jongeren gaven advies aan de provincie Drenthe voor de Omgevingsvisie, een toekomstplan voor de fysieke leefomgeving. Vandaag stelden Gedeputeerde Staten de Contournota vast, een eerste tussenstap. Met hulp van de jongeren, gemeenten, waterschappen en samenwerkingspartners zijn daarin eerste denkrichtingen bepaald. Provinciale Staten bespreken de Contournota op 20 november.

Drenthe zal er de komende tientallen jaren anders uit komen te zien, onder andere door klimaatverandering en vergrijzing. Er is ruimte nodig voor water, landbouw, natuur, wonen, werken, mobiliteit en economie. Gedeputeerde Yvonne Turenhout: “Verandering is van alle tijden, de uitdaging is vooral om zuinig te zijn op ons gewaardeerde landschap. We willen ruimtelijke kwaliteit behouden en liefst nieuwe kwaliteit toevoegen. Wat vinden we samen belangrijk? Dat hebben we gevraagd.”

Uitkomsten jongerencampagne

Jongeren waarderen vooral het groen, de ruimte en de rust in Drenthe. Net zoals de gezelligheid, met familie en vrienden veelal in de buurt. De belangrijkste thema’s voor hun toekomst zijn: wonen, werk & inkomen en recreatie/vrije tijd. Er is behoefte aan betaalbare woningen, opleidingen op HBO- en universitair niveau en passend werk. De Drentse saamhorigheid vinden jongeren iets om trots en zuinig op te zijn. Daarbij horen meer ontmoetingsplekken, uitgaansgelegenheden en voorzieningen. Ook het openbaar vervoer, met name de (nacht)busverbindingen, zien velen als een verbeterpunt.

In deze aflevering van SPOT TV Assen interviewen Jasper de Groot en Lisa Burkett Yvonne Turenhout over de resultaten.

Bekijk ook alle resultaten op De toekomst van Drenthe

Drie ambities voor de toekomst van Drenthe

Gemeenten en waterschappen dachten tijdens symposia mee over de uitdagingen van de toekomst: demografie en brede welvaart, klimaatverandering en waterbeheer, en ruimtelijke kwaliteit. Uiteindelijk heeft alle inbreng drie ambities opgeleverd in de Contournota:

Ambitie 1 Een gezonde groei voor een vitale samenleving

Voor behoud van brede welvaart en om de gevolgen van vergrijzing op te vangen zetten we stevig in op het vasthouden van de Drentse jeugd en het verwelkomen van terugkerende en nieuwe inwoners. Met betaalbare woningen in een aantrekkelijke woonomgeving, met bereikbaar onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt en de beschikbaarheid van passend werk. Daarvoor benutten we zoveel mogelijk het bestaande bebouwde gebied en maken we groei vooral mogelijk in en aansluitend aan onze steden en goed bereikbare dorpen. Aangevuld met ruimte voor onze dorpen voor de lokale woonbehoefte.

Ambitie 2 Een toekomstbestendig landelijk gebied

Wat is er nodig, zodat landbouw en natuur een toekomst hebben en niet te veel schade gaan ondervinden van droogte, natte perioden en weersextremen? De provincie gaat voor een leefbaar en aantrekkelijk landelijk gebied met toekomstbestendige landbouw en behoud en herstel van biodiversiteit.

Ambitie 3 Een mooi, schoon, gezond en veilig Drenthe

De natuur en het karakteristieke cultuurlandschap, in combinatie met haar steden en dorpen en actieve gemeenschapsleven, maken Drenthe zo aantrekkelijk. We hebben de ambitie om de kwaliteit van ons landschap te behouden en zo mogelijk nog mooier te maken. Dit vraagt om kwaliteitsbesef en ontwerpkracht bij zowel de vele kleine ontwikkelingen als de grootschalige ingrepen in het landschap.

Het komende jaar wordt het ‘hoe’ van deze ambities verder uitgewerkt in een ontwerp-Omgevingsvisie. Meer informatie staat op www.provincie.drenthe.nl/nieuweomgevingsvisie.