Vergunningen, meldingen en ontheffingen
Gaat u activiteiten of werkzaamheden uitvoeren in de buurt van een dijk of water? Of wilt u afvalwater lozen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit nodig. Soms moet u alleen een melding doen of een ontheffing aanvragen.
Bij wie u een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit moet aanvragen of een melding moet doen, heeft te maken met waar u gaat werken. Weet u niet zeker waar uw activiteit onder valt? Neem contact op met de provincie of met het waterschap waar u de activiteiten gaat uitvoeren.
Uw organisatie kan te maken krijgen met een ongewone gebeurtenis met ernstige gevolgen. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld milieuschade of natuurschade. U moet deze ongewone gebeurtenis (of: voorval) bij de provincie melden als u een omgevingsvergunning van de provincie heeft of als u een melding bij de provincie heeft gedaan.
Bent u van plan de bodem af te graven? Dan heeft u een omgevingsvergunning voor ontgrondingsactiviteiten nodig. U vraagt deze vergunning aan bij de provincie. Of bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) als het een ontgronding in Rijkswater is.
Bent u een nabestaande en wilt u na een dodelijk verkeersongeval een gedenkteken op de plaats van het ongeval plaatsen? Dan kunt u dit bij ons aangeven. Een gedenkteken is onder voorwaarden mogelijk. Deze voorwaarden hebben als doel de veiligheid van zowel de bezoekers van het gedenkteken als de overige weggebruikers te beschermen.
Voor ontheffing van het verbod om personen te vervoeren in de open of gesloten laadruimte van een motorvoertuig of bromfiets en in of op een aanhangwagen achter een motorvoertuig of bromfiets, komen bestuurders van de volgende voertuigen in aanmerking: landbouw- of bosbouwtrekkers*, motorrijtuigen met beperkte snelheid*, wegtreintjes, als bedoeld in artikel 61b lid 2 onder e van het RVV 1990.
Voor bepaalde activiteiten moet u vooraf een overzicht maken van de effecten op het milieu. Dit noemen we een ‘milieueffectrapportage’ of ‘mer’. Er zijn bijzondere situaties waarin u geen mer hoeft te maken; u krijgt dan een ontheffing. Dit gebeurt in situaties waarin het nodig is direct actie te nemen. U kunt de ontheffing aanvragen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Heeft de provincie bepaald dat u een mer moet maken? Dan vraagt u aan de provincie een ontheffing.
Wilt u iets doen dat volgens de regels in de Omgevingsverordening verboden is? U kunt in bepaalde gevallen toestemming aan de provincie vragen.
Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. De verkeersregels die gelden op de openbare weg staan in de Wegenverkeerswet 1994.
Wilt u ontheffing van een verkeersregel uit de Wegenverkeerswet? Omdat u een evenement organiseert, werkzaamheden moet uitvoeren of omdat de taxi op een busbaan moet rijden? Dan vraagt u deze ontheffing aan bij de beheerder van de weg. U krijgt van de beheerder dan toestemming om bijvoorbeeld met een tractor op het fietspad te rijden.
Meestal is de wegbeheerder het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente. Wilt u ontheffing krijgen van regels uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens? Dan vraagt u dit aan bij Rijkswaterstaat of het CBR.
U bent eigenaar van een mobiel verkooppunt, zoals een ijs- of snackwagen en u zoekt in Drenthe een locatie. Als uw oog is gevallen op een locatie langs een van de wegen of vaarwegen van de provincie Drenthe, heeft u een ontheffing nodig.
Er gelden regels voor het vervoer van goederen over de weg. Daarin staat hoe hoog, lang, breed en zwaar de lading mag zijn die u vervoert. Wilt u grotere of zwaardere goederen vervoeren? Dan heeft u een ontheffing voor exceptioneel transport nodig