Vergunningen, meldingen en ontheffingen
Als u in de zomer te gast bent op de Drentse vaarwegen, kunt u overnachten op een groot aantal ligplaatsen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een winterligplaats op een van de Drentse vaarwegen. Hiervoor kunt u een aanvraag indienen bij de provincie Drenthe.
Het is in principe verboden om afvalwater te lozen in of op de bodem, maar er zijn uitzonderingen. Voor het lozen van afvalwater in de bodem heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u meestal aan bij de gemeente. Soms moet u een vergunning aanvragen bij de provincie of het waterschap. Soms hoeft u alleen een melding te doen.
Het is verboden koelwater te lozen in de bodem. In sommige gevallen kunnen bedrijven een ontheffing op het verbod op het lozen van koelwater in de bodem aanvragen. Wilt u als bedrijf koelwater lozen in de bodem? Dan vraagt u de ontheffing aan bij de provincie.
Wilt u bij de provincie een bodemsanering melden of een aanvraag indienen om hierover een besluit te nemen? Dan kunt u hiervoor een bedrijf machtigen, bijvoorbeeld een adviesbureau.
Ziet u een vervuiling of beschadiging van de bodem, dan moet u dit direct melden. Komt de vervuiling of beschadiging door een bedrijf met een omgevingsvergunning van de provincie? Dan doet u een melding bij de provincie. Ook als het om een verontreiniging gaat in een waterwingebied, een grondwaterbeschermingsgebied of in een Natura 2000-natuurgebied, meldt u dit bij de provincie. In alle andere gevallen doet u een melding bij de gemeente.
Merkt u een verontreiniging of aantasting van bodem of oever op? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de waterbeheerder. Dit is meestal Rijkswaterstaat, het waterschap of de provincie.
Heeft u een klacht op het gebied van het milieu? Heeft u bijvoorbeeld rook- of stankoverlast? Meld uw klacht dan bij de milieuklachtencentrale. De centrale is 24 uur per dag bereikbaar. De centrale registreert uw melding en geeft hem door aan de verantwoordelijke.
Wilt u uw bedrijfsactiviteiten uitbreiden of een oude fabriek slopen? Voor diverse activiteiten op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur moet u een omgevingsvergunning hebben. U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.
Een bedrijf moet vooraf toestemming vragen als het activiteiten wil doen die een nadelige invloed hebben op het milieu. Bijvoorbeeld op het gebied van windturbineparken, rioolwaterzuivering, beheer en opslag van afvalstoffen, grond of baggerspecie en voor de opwekking van aardwarmte. De provincie voert dan een beperkte milieutoets uit. Bij toestemming krijgt u een eenvoudige omgevingsvergunning, zonder voorschriften.
Wilt u een bedrijf starten dat een grote impact heeft op de omgeving of het milieu? Of wilt u de werking van uw complexe bedrijf veranderen waardoor schade aan het milieu kan ontstaan? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.