Over Mars- en Westerstroom
Het gebied van Mars- en Westerstroom, van De Kiel tot Coevorden, biedt een verscheidenheid aan landschappen. De geschiedenis van ons gebied gaat terug tot de prehistorie. Voor de aardkundig geïnteresseerden is er een puntje Hondsrug, wat veengebiedjes, stuifzandcomplexen, de diepe pingoruïne het Mekelermeer en een keur aan grondsoorten. De verschillende grondsoorten zorgen voor een rijke flora en fauna.
Iedere periode liet zijn sporen na. Uit de prehistorie stammen de hunebedden, grafheuvels en Celtic fields. De Papeloze Kerk in Schoonoord gaat terug naar de zeventiende eeuw waar calvinisten in de buitenlucht samen kwamen om de hagenpreken van Menso Alting te horen.
Bij Coevorden komen het Loodiep, het Drostendiep en het Schoonebekerdiep samen. Al in de prehistorie was deze plek van belang als doorgang en liep in de Vroege Middeleeuwenlater hier de route over de Hondsrug naar het noorden, richting Groningen. Op deze strategische locatie werd in de late middeleeuwen een motte aangelegd, met daarop later het Kasteel. Het Kasteel herinnert aan de middeleeuwse burggrafen terwijl het beeld van Ganzen Geesje een blijvende herinnering is aan de negentiende en twintigste-eeuwse ganzenhoedsters. De twintigste eeuw kenmerkt zich door forse ingrepen in de infrastructuur maar ook door de heideontginningen en aangeplante bossen in het kader van de werkverschaffing rond Gees en Sleen. Langzamerhand verdween de grote paarse heide; gelukkig niet helemaal want ten zuiden van Wezup valt er nog veel heideschoons te genieten.