Twee schaapskuddes begrazen de heide
Het Dwingelderveld bestaat niet uit oernatuur. De landschappen zijn door de mens gemaakt tot wat het nu is. In dat oude cultuurlandschap met heide en vennen, bossen en akkers is veel ruimte voor planten en dieren. De beheerders werken dagelijks aan het beheer van die natuur. Daar komt heel wat bij kijken. Natuurbeheer is een vak apart.
In het Dwingelderveld worden twee schaapskuddes door elk een herder gehoed. Ook zijn er in het Dwingelderveld stukken heide en bos afgerasterd waar schapen en runderen grazen zonder herder. Deze dieren zoeken zelfstandig hun weg door het gebied en scharrelen hun kostje bij elkaar.
In het gebied lopen tientallen dieren rond die de beheerders inzetten bij het begrazen van natuurterreinen. Het Drents heideschaap bijvoorbeeld vreet takjes van struikheide en houdt deze struiken kort. Ook gras en jonge boompjes zijn voor deze schapen niet veilig.
In het Nationaal Park lopen verschillende soorten runderen, zoals Simmenthalers (Dwingelose heide) en Blonde Aquitaines (Kraloërheide). Deze rassen zijn heel geschikt voor het begrazen van heidevelden en open bossen. Runderen weten wel raad met taaiere grassen als pijpenstrootje en grotere boompjes. Daardoor blijft de heide het domein van dop- en struikheide.
Twee schaapskooien in gebied
In het Dwingelderveld staan twee schaapskooien. Eén aan de Benderse, op loopafstand van bezoekerscentrum Dwingelderveld, van de Stichting Drentse Heideschaap Vlak naast de gerenoveerde kooi verrees in 2018 een nieuwe houten schaapskooi. Ook nieuw zijn de werkschuur, het informatiecentrum met daarboven een vergaderruimte. Even verderop staat een prachtige uitkijktoren te pronken op een uitzichtheuvel die ook voor rolstoelgebruikers, rollators en ander klein wielvervoer te gebruiken is. Kijk voor meer informatie en voor openingstijden op de website van schaapskudde Ruinen.
Aan de andere kant van het gebied, aan het Achter ’t Zaand bij Lhee, staat de schaapskooi van Natuurmonumenten, met een bescheiden informatieruimte. Op de website van Natuurmonumenten staat meer informatie, onder meer over de openingstijden in de verschillende seizoenen.