Wandelroutes
Het Dwingelderveld is bij uitstek geschikt om de natuur te voet te verkennen. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer verrassend zicht op hei, bos en vennen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes, gemarkeerd en beschreven. Ook liggen er twee prachtige Familiepaden voor mobiel beperkte bezoekers. Sporters kunnen hun hart ophalen aan een 23 kilometer lange hardlooproute...
In het Dwingelderveld is een kleine 60 kilometer aan rondwandelingen uitgezet. Dit zijn met paaltjes gemarkeerde-, of beschreven wandelingen. Vanuit het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 bij Ruinen beginnen en eindigen drie wandelroutes (4,7 en 13 km). Meer informatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld.
- Zie hieronder voor digitale wandelroutes en beschrijvingen
Landgoed Rheebruggen (4 km) - Zie hieronder de honden losloop gebieden in het NP Dwingelderveld
honden losloopgebieden np dwingelderveld= (pdf?handheld=true, 382 kB)
Beginnen vanuit bezoekerscentrum
Vanuit het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 bij Ruinen beginnen en eindigen drie wandelroutes (4,7 en 13 km). Meer informatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld.
Meer informatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld en op de website van Natuurmonumenten.
Wandelingen in noordelijk bosgebied
In het noordelijk bosgebied heeft Staatsbosbeheer veel routes uitgezet. Die beginnen op verschillende plaatsen: de Noordsterwandeling (3 km), een korte (2,5 km) en een lange (5 km) wandeling door het Lheederzand, Telescoopwandeling (4 km), Koelevaartsveenwandeling en Schurenbergwandeling (beide 5,5 km), Blankeveenwandeling (5,5 km), Kibbelhoekwandeling (5,5 km), Natuurpad Ruinen en Witteveenwandeling, (beide ongeveer 6 km). Kijk hier voor meer informatie over deze wandelingen.
Korte wandeling naar Uitzichtpunt langs A28
Korte wandeling maken? Loop eens naar het hoogste punt van het gebied, voor een prachtig uitzicht over het Holtveen. Beginpunt van deze wandeling is in Spier, het Oriëntatiecentrum. Vanaf de overkant van de weg voert een pad naar de voet van de geluidswal. Het uitzichtpunt is ook voor bezoekers met een mobiele beperking goed toegankelijk. Het allerhoogste punt is alleen via een trap te bereiken. Kijk voor meer informatie op dit kaartje (pdf?handheld=true, 109 kB). Het uitzichtpunt bevindt zich op ongeveer tien meter boven het maaiveld.
Zwerfroute door Kloosterveld
Vlak bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten begint een zogenaamde Zwerfroute. Deze is goed herkenbaar aan de zwerfkeien - met bovenop drie kleinere keien, de “steenmannetjes” - die vooral bedoeld zijn om bezoekers door het aangrenzende Kloosterveld te leiden. In dit struingebied kun je nog zwerfkeien, vuurstenen en soms zelfs fossielen vinden.
De wandeling leidt door het Kloosterveld, via de nieuwe schaapskooi en uitkijktoren terug naar het bezoekerscentrum. De uitkijktoren staat op een uitzichtheuvel die ook toegankelijk is gemaakt voor rolstoelen, buggy’s, kinderwagens en rollators.
Familiepaden voor wandelaars met mobiele beperking, en voor kinderwagen, buggy en zo…
Bij het Oriëntatiecentrum Spier begint een 2,6 kilometer (pdf?handheld=true, 168 kB) lang verhard Familiepad, dat bijzonder geschikt is voor mensen met een handicap, en voor wandelaars die slecht ter been zijn. Ook bij de schaapskooi aan het Achter 't Zaand bij Lhee is een Familiepad aangelegd, eveneens voor bezoekers met een mobiele beperking. Dit pad is ongeveer 3 kilometer (pdf?handheld=true, 149 kB) lang.
Meer informatie over beide Familiepaden vindt u onder de link "Familiepaden gehandicapten". Op beide Familiepaden is fietsverkeer verboden.
Mammoetwandelroute Neem de tijd! door noordelijke provincies, en drie extra wandelroutes
Meer wandeltips staan op onze website onder de link Neem de Tijd! Dat is een digitale mammoetwandelroute van in totaal 470 kilometer. De route is verdeeld over 36 trajecten variërend van 10 tot 25 kilometer. Neem de Tijd! loopt via Ecologische Verbindingszones door vier Provincies, zes Nationale Parken, twee Nationale Landschappen en twee Werelderfgoed locaties. De route is te downloaden voor zowel smartphones als tablets en is ook thuis voor te bereiden op de computer. Op deze pagina staan ook drie extra wandelroutes. Nóg meer wandelplezier staat op de website van de Stichting Peter Nijhoff.