Nieuws
Een overzicht van alle nieuwsberichten van Duurzaam Boeren Drenthe.
In 2024 gingen bijna 150 melkveehouders in studiegroep verband aan de slag met het verlagen van het eiwit in het voer voor hun koeien.In 2025 gaan we hier mee verder. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden tot en met 8 december.
(Melk)veehouders die zich willen verdiepen in productief kruidenrijk grasland kunnen vanaf nu gebruik maken van een nieuwe gratis online cursus. Ze kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze met de cursus aan de slag gaan, ook bepalen ze zelf welke modules ze willen doorlopen. Onderwerpen die aan bod komen zijn van financiering tot mengselkeuze en van bemesting tot onkruidbestrijding.
Meer rendement uit de Kringloopwijzer? Vanwege grote belangstelling organiseert Duurzaam Boeren Drenthe nogmaals een basisintroductie Kringloopwijzer voor Drentse melkveehouders.
Tijdens de ICM-velddagen ligt de focus op maatregelen die telers kunnen nemen op gewasniveau. Hierbij wordt ingezoomd op uitdagingen voor het beheersen en bestrijden van aaltjes, ziektes, onkruiden en plagen.
Minisymposium bodem: de waarde en invloed van groenbemesters op de bodem en het akkerbouwbedrijf.
KPI’s berekenen is één stap, maar er consequenties aan verbinden en er ook daadwerkelijk voor belonen, is echt een volgende stap. Het moet wel echt kloppen. En die KPI’s kloppend maken, dat is nog geen eenvoudige klus. Bijna 40 deelnemende akkerbouwers bogen zich met externe specialisten over dit vraagstuk tijdens de tweede kennissessie eind augustus.
Van 7 september tot en met 6 november 2024 staat de inschrijving voor provinciale pachtgronden in Drenthe open. Voor 2025 zijn een aantal nieuwe pachtvoorwaarden opgesteld door de provincie Drenthe. Nieuw voor aankomend jaar is een gunning voor drie jaar in plaats van één jaar, het afstandscriterium is verder gespecificeerd en boeren die deelnemer zijn van Duurzaam Boeren Drenthe krijgen meer punten in de gunning. Hiermee wil de provincie duurzaam gebruik van de gronden verder stimuleren.
Eiwitefficiency, goed voor koe, omgeving en portemonnee. Bijna 30 melkveehouders grepen de kans en volgden de Masterclass: Efficiënt met eiwit.
In het voorjaar van 2024 startte innovatie- en adviesbureau Bioclear Earth in opdracht van de provincie Drenthe met het project ‘100 boeren bodemgezondheid’. Dit onderzoek richt zich op de toepasbaarheid van klaver om kunstmest te besparen, de bodemgezondheid te verbeteren en de melkproductie op peil te houden of te verhogen. Er is nu ruimte voor extra deelnemers. Melkveehouders die willen meedoen aan het onderzoek krijgen een bijdrage van 350 euro voor het inzaaien van grasklaver in het najaar.
Efficiënt met eiwit, dat is goed voor koe, omgeving en portemonnee. Als vuistregel geldt dat 1 gram minder ruw eiwit in het veevoer een directe ammoniakreductie oplevert van 1%. Dat is eiwit dat niet aangevoerd hoeft worden in de vorm van kunstmest of krachtvoer.