Veelgestelde vragen veehouderij
De machtiging heeft betrekking op de Subsidieregeling Duurzaam Boeren Drenthe.
De Subsidieregeling Duurzaam Boeren Drenthe – Melkveehouderij is een beloningsregeling voor melkveehouders die zich inspannen voor de verbetering van duurzaamheid op hun bedrijf. De hoogte van de beloning is afhankelijk van de prestaties op de kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Om de hoogte van deze beloning te kunnen bepalen zijn gegevens van het melkveebedrijf nodig waarmee de prestaties op bedrijfsniveau worden gemonitord. Deze gegevens worden verwerkt door Wageningen University and Research (WUR), in opdracht van Provincie Drenthe.
Wie ontvangt de gegevens
WUR verzamelt de gegevens en rapporteert de resultaten, na akkoord van de melkveehouder, aan Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). SNN is het uitvoeringsorgaan van de subsidieregeling en stelt op basis van de scores de beloning vast en betaalt die uit.
Tussen SNN en WUR is er een verwerkersovereenkomst afgesloten. Hierin is bepaald dat beide partijen data op bedrijfsniveau alleen gebruiken ten behoeve van de subsidieregeling en deze data niet met anderen delen.
WUR deelt met de Provincie Drenthe alleen de samengevoegde resultaten. De data kan door de provincie dus niet tot op bedrijfs- of persoonsniveau worden herleid.
Welke gegevens worden verzameld
Om de 11 KPI’s te kunnen berekenen wordt er gebruik gemaakt van de Kringloopwijzer en de Gecombineerde opgave. Door het machtigingsformulier wordt de WUR gemachtigd om de benodigde gegevens vanaf 2020 tot en met 2024 te verwerken.
Bij de aanvraag voor de beloningsregeling is het noodzakelijk om een de-minimisverklaring mee te sturen.
Deze verklaring moet voorkomen dat deze subsidie effect heeft op het handelsverkeer tussen de Europese lidstaten.
Met de de-minimisverklaring wordt verklaard dat het totaalbedrag aan subsidies of toeslagen onder de norm blijft. Meer weten? Dat kan via de website van SSN : https://www.snn.nl/kennisbank/de-minimissteun
Onderstaand een overzicht van een aantal voorkomende subsidieregelingen die wel of niet meetellen.
Duurzaam Boeren Drenthe gaat van start in 2023 met
- een beloningsregeling voor melkveehouders,
- een pilot KPI voor akkerbouwers en gemengde bedrijven en
- later dit jaar met een regeling voor natuur- en landschapselementen.
De gezamenlijke projectpartners hebben al ervaring opgedaan met een KPI regeling voor de melkveehouderij met Duurzame Melkveehouderij Drenthe. Belangrijke basis hiervoor is de Kringloopwijzer.
In de akkerbouw en voor de gemengde bedrijven is deze ervaring er nog niet. Afgelopen jaar is een eerste verkenning gedaan naar mogelijke KPI’s die een goede afspiegeling geven ten aanzien van duurzaamheid. Dit jaar wordt met een pilotgroep deze KPI’s nader onderzocht en of de gegevens hiervoor op betrouwbare en uniforme wijze verzameld kunnen worden en in welke mate ondernemers hier zelf in kunnen sturen.
Professionele Drentse melkveehouderijbedrijven met de volgende SBI codes kunnen deelnemen aan de regeling:
- 01.50 (akker- en/of tuinbouw in combinatie met het fokken en houden van dieren
- 01.41 (fokken en houden van melkvee)
- 01.41.1 (houden van melkvee)
Op hoofdlijnen ziet het er als volgt uit:
- Aanvragen van de subsidieregeling via de website van SNN inclusief het meesturen van de ondertekende bijlagen:
- Een landbouw de-minimisverklaring
- machtiging aan WUR
- Bevestiging SNN dat het maximale beloningsbedrag is gereserveerd voor de deelnemers
- WUR verzamelt data en berekent scores
- Scores worden voor akkoord teruggekoppeld met deelnemer via een persoonlijk dashboard
- Na akkoord worden gegevens gedeeld met SNN t.b.v. vaststelling beloning
- Uitkering beloning
Nee, dit is echt een nieuwe regeling waarvoor opnieuw moet worden aangemeld. Dat kan via de website van SNN
Binnen het project speelt biodiversiteit en landschap ook een belangrijke rol. Op dit moment zijn hier voor ons nog geen bruikbare KPI’s voor te formuleren. We hadden graag KPI’s over natuur & landschap opgenomen echter met de partners is hier naar gekeken en bleek dat de onderliggende zogenaamde BBM pakketten van de KPI’s die landelijk gebruikt worden niet overeen te komen met de GLB maatregelen. Dat zou verwarring geven. Aangezien het GLB nu van grote invloed is op de Drentse landbouw hebben we in eerste instantie voor gekozen om geen KPI’s op te nemen. Daarom volgt naast de subsidieregeling Duurzaam Boeren Drenthe – Melkveehouderij nog een stimuleringsregeling voor verbetering van de natuur- en landschapsonderdelen. Wel werken we actief verder hoe in de toekomst toch KPI’s voor Natuur & landschap op te nemen.
Uiteraard kijken we hierbij goed naar wat er op landelijk gebied gebeurt rondom de KPI's.
Deze 11 KPI’s zijn samen bepaald met de partners: LTO Noord, Drents Agrarisch Jongerenkontakt, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Agrarische Natuur Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe.
Een brede set van KPI’s is in 2022 getest met melkveehouders, akkerbouwers en gemengde bedrijven in samenwerking met de WUR. Van de melkveehouders hebben we terug gekregen dat zij graag ook KPI’s in de set zien waarvan zij regelmatig de score ontvangen zodat ze daar gedurende het jaar op kunnen sturen. Hierdoor zijn de KPI’s tankmelkureum en ruw eiwit in rantsoen opgenomen.
We hebben natuurlijk in Duurzame Melkveehouderij Drenthe al gewerkt met Kritische Prestatie Indicatoren. Maar dat waren er minder en we hebben de streefwaarden destijds gebaseerd op de prestatie van de top 25% melkveehouders uit Noord-Nederland. We hebben ons nu meer gericht op de opgaven die er liggen. Omdat deze opgaven nog niet helemaal duidelijk zijn hebben we hooguit richtwaarden kunnen ontwikkelen. De streefwaarden betreffen doelen en geen normen, ze zijn richtinggevend. Door de deelnemende melkveehouders wordt gewerkt aan de doelen. Met deze regeling wordt de beweging om op bedrijfsniveau te verduurzamen in werking gezet. We hebben daarbij vooral gezocht naar een praktische insteek. Doelen moet uitdagen maar ook zeker haalbaar zijn. Door te werken met staffels maken we instappen laagdrempelig met een relatief lage beloning. Naarmate de doelen scherper worden, gaat de beloning omhoog.
Het doel van de regeling is de melkveehouders te stimuleren om stappen te zetten in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering op het gebied van water, bodem, klimaat en stikstof.
Voor de beloningsregeling voor melkveehouderij worden gegevens verzameld van de Kringloopwijzer, De Milieumeetlat en de Gecombineerde opgave. De deelnemers geven de WUR, toestemming om deze data te verzamelen. De WUR berekent op basis van deze gegevens de scores, legt dit voor aan de deelnemer en na toestemming wordt de score doorgegeven aan SNN die vervolgens de beloning vaststelt.
Melkveebedrijven kunnen een maximale beloning ontvangen van 5000 euro per jaar. Voorwaarde is dan wel dat er maximaal gescoord wordt op alle doelen.
De KPI Blijvend grasland maakt onderdeel uit van de KPI ‘gewasrotatie-index. Als een melkveehouder 100% blijvend grasland heeft haal je de hoogste score, namelijk 1.
De gewasrotatie-index is een maat voor de intensiteit van het bouwplan en daarmee een indicator voor de bodemvitaliteit. De waarde wordt bepaald door zes jaar terug te kijken per perceel en via een rekenregel de wortelgewassen, de rustgewassen en de vlinderbloemigen te wegen. De gewasrotatie-index is een hulpmiddel in de bedrijfsvoering van zowel akkerbouwers als melkveehouders. Bij samenwerkingen of een gezamenlijk bouwplan geeft de gewasrotatie-index een invulling van het percentage rustgewassen op de percelen ongeacht de gebruiker.
Het perceel krijgt een score tussen de 0 en 1. 0 is intensief gebruik, 1 is extensief gebruik van het perceel. De opgetelde scores (naar verhouding hectares) van alle percelen die een ondernemer in een bepaald jaar in gebruik heeft, vormen op bedrijfsniveau samen de gewasrotatie-index.
Maatregelen als rustgewassen en blijvend grasland, maken onderdeel uit van deze KPI.
Deze KPI hebben we in 2022 getest met melkveehouders, akkerbouwers en gemengde bedrijven in samenwerking met de WUR. Ondanks dat hij nog niet helemaal is doorontwikkeld hebben we hem wel opgenomen in de lijst omdat hij past in het gemengd grondgebruik wat in Drenthe op 50% van de landbouwgrond plaatsvindt.
Bij het samenstellen van de set van KPI’s is hier veel aandacht voor geweest. Ervaringen opgedaan uit het project Samen Boeren voor Drentse bodem (link naar: Samen boeren voor Drentse bodem - IBP-vitaal platteland (drenthe.nl) zijn hierin meegenomen. zodoende hebben we de KPI gewasrortatie-index opgenomen en onderzoeken we in 2023 samen met ZuivelNL de mogelijkheid om eiwit aangevoerd < 20 km locatie melkveebedrijf – perceel akkerbouwer aan kringloopwijzer toe te voegen. Als dit getal in de kringloopwijzer 2023 staat, wordt het onderdeel van de berekening van KPI % eiwit van eigen land.
De KPI’s van Duurzaam Boeren Drenthe, hebben betrekking op melkveebedrijven. Dat zijn bedrijven waar in het bedrijfsmanagement invloed kan worden uitgeoefend op de doelen zoals die zijn vastgesteld. En wat gemeten kan worden met de Kringloopwijzer.
Voor akkerbouwers en gemengde bedrijven worden de KPI’s de komende periode vastgesteld.
We zijn voornemens om vanaf 2024 een beloningsregeling voor akkerbouwers te openen. Wat de looptijd wordt van die regeling is nog niet bepaald. Het wordt een eigen regeling naast die voor melkveehouderij.