Pilot Akkerbouw: Laten zien dat het anders kan

Gepubliceerd op 16 mei 2024

Inzetten op kringlooplandbouw en vooral flink kritisch zijn. Dat is volgens akkerbouwer Jeffrey Prins de sleutel tot een gezonde toekomst voor zijn bedrijf. Samen met zijn oom en  vader runt hij een akkerbouwbedrijf van 200 hectare in Wijster. Het bedrijf is vanaf de eerste verkenning betrokken bij de akkerbouw pilot van Duurzaam Boeren Drenthe.

Op het akkerbouwbedrijf worden relatief intensieve gewassen geteeld: zaaiuien, zetmeelaardappelen en suikerbieten. En dat is ook nodig, zegt Jeffrey “We leven met drie gezinnen van dit bedrijf dat betekent dat er wel geld verdiend moet worden. Als je dan ook nog duurzame keuzes wilt maken, dan zul je moeten zorgen dat je daar de financiële middelen voor hebt en dat die keuzes bijdragen aan het rendement. Je kunt tenslotte niet rood staan en groen doen.”

Zetmeelaardappelen en suikerbieten zijn volgens de akkerbouwer vooral een stabiele basis, maar de 50 hectare zaaiuien maken het verschil. Teelten die bekend staan als relatief intensief en het nodige van de bodem vragen. Door jaarlijks bijna de helft van de grond te ruilen met veehouders uit de buurt, is er echter veel ruimte voor rustgewassen. Goed voor de balans en bovendien is door de samenwerking alle mest ook afkomstig uit de regio.

“Door deze samenwerkingen kunnen we een goed rendement maken op een extensieve volhoudbare manier”, zegt Jeffrey.

De akkerbouwer voelt zich helemaal op zijn plek bij het project en draagt graag een steentje bij.  “We kunnen laten zien met dit project dat het anders kan,” is de overtuiging van de akkerbouwer. “Tot een paar jaar geleden werd kringlooplandbouw binnen het beleid gezien als de landbouw van de toekomst. Helaas zie je dat in de uitvoering van het beleid op dit moment nog niet bepaald terug.  Het gaat bijna alleen maar over maatregelen op het individuele bedrijf.  Maar met dit project kunnen we onze manier van werken wél op waarde zetten. Samen kunnen we onze bijdrage inzichtelijk maken.”


Jeffrey Prins: "Met dit project kunnen we onze manier van werken wél op waarde zetten. Samen kunnen we onze bijdrage inzichtelijk maken"