Studenten Alfa-college Hoogeveen ontwerpen circulaire coconwoning
De afgelopen maanden bouwden Marnix Prins en zijn medestudenten van het Alfa-college in Hoogeveen aan een circulaire, betaalbare, snel te bouwen modulaire woning voor derde wereldlanden: de coconwoning. Dit doen ze niet zomaar. Het Alfa-College doet mee aan de Smart Circulair Bouwchallenge: een landelijke wedstrijd voor MBO-studententeams. Deelnemers strijden om het meest klimaatpositieve en smart circulair ontwerp voor hun eigen opdrachtgever.
De provincie Drenthe is, samen met SDG ambassadrice Anita van der Noord officieel opdrachtgever voor de studenten van het Alfa-college. Onlangs mocht gedeputeerde Henk Brink langskomen voor een ‘tussenstand’: hij kreeg een schaalmodel te zien, posters en een digitale presentatie van het ontwerp waar de studenten de afgelopen maanden mee bezig zijn geweest. Dat ontwerp ziet er verrassend eenvoudig uit, en juist daarin schuilt de kracht.
Naar Ghana om te laten zien hoe het werkt
De woning die Marnix Prins en zijn teamgenoten ontwierpen meet 3x5 meter rond een stalen frame. Alle materialen zijn gerecycled en weer herbruikbaar. “Het is als een Ikea-bouwpakket in elkaar te zetten”, vertelt Prins. De coconwoning is in eerste instantie bedoeld voor Ghana, waar via een van de sponsoren van het project al goede connecties mee zijn. Een woningcorporatie aldaar heeft interesse getoond, zodat de studenten nu ook aan het berekenen zijn hoe er zoveel mogelijk woningen in een container passen. Een handleiding voor het in elkaar zetten van de woning is nog in de maak. “Maar liefst gaan we natuurlijk zelf naar Ghana om te laten zien hoe het werkt”, lacht Prins.
Interessant aan het idee is ook de bredere toepassing. Zo hebben de studenten een heel dorp uitgedacht, compleet met waterberging en energievoorziening. Door een huisje voor toeristen te reserveren, kan er ook geld worden verdiend. “We proberen zoveel mogelijk SDG-doelen met dit project te verwezenlijken”, legt Prins uit. Dit zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen om van de wereld een betere plek te maken. Ook in Nederland ziet de MBO-student kansen, bijvoorbeeld als het gaat om de bouw van tijdelijke woningen. “Het zou mooi zijn als we ergens een pilotwoning konden bouwen. De tekeningen hiervoor liggen al klaar.”
Stem op het Alfa-college in Hoogeveen
De Smart Circulair Bouwchallenge is een landelijke wedstrijd voor MBO-studententeams. Zij strijden om het meest klimaatpositieve en smart circulair ontwerp voor hun eigen opdrachtgever. Aan de Smart Circulair Bouwchallenge doen achtien teams uit het hele land mee. De provincie Drenthe is een van de opdrachtgevers van de challenge. Het stimuleren van MBO-studenten om met circulaire bouwopdrachten bij te dragen aan de circulaire economie sluit goed aan bij de doelstellingen van de provincie. De finale van de Smart Circulair Bouwchallenge is op 15 juni 2022. Om in de finale hoge ogen te gooien hebben de studenten uw stem hard nodig! Ga naar https://www.smartcirculair.com/poll/stem-hier/ en stem op het Alfa-college in Hoogeveen!