Anloo zoekt naar Middeleeuwse schatten in de grond: 'We willen geen pretpark worden'
Anloo als nieuwe toeristische hotspot in Drenthe. Duizenden bezoekers die naar Middeleeuwse opgravingen kijken van een oud slot op een weiland. Het Pompeii van Drenthe, het Olympia van Nederland, de Machu Picchu van Europa.
Nee. Daar moeten ze in het dorp van bijna 400 inwoners niet aan denken. Om meteen orde op zaken te stellen. Het gaat ook niet gebeuren. Maar misschien ligt er wel een leuke schat in de grond. Onder een weiland van 30 bij 60 meter langs het Anlooërdiepje. Misschien ligt er wel een jachtslot, en een schuur waar vroeger graan werd opgeslagen.
"We zien dat er echt wat in de grond zit, we weten alleen nog niet wat", zegt Gerrit de Groot namens AWN - de Nederlandse Archeologievereniging. Deze groep vrijwilligers doet radaronderzoek op het weiland. Met een karretje lopen ze om en om, heen en weer. "Het zweet staat op mijn voorhoofd", zegt hij. "We zijn geen 25 jaar meer, dus we moeten we dit afwisselen."
Ondertussen zien ze de grond op een beeldscherm dat om hun nek hangt. Daar zitten schommelingen in. Er zit dus iets in de grond.
"We hopen bevestigd te zien dat er in de Middeleeuwen een spieker heeft gestaan", legt Henk Muller namens Historisch Anloo uit. "In de spieker werd vroeger al het graan opgeslagen wat hier geproduceerd werd voor de bisschop van Utrecht, zo rond 1100." Deze bisschop had in Anloo een bisschoppelijk hof.
Dat is niet het enige waar misschien nog sporen van zijn in de grond. "Wij hebben bewijs gevonden aan kaartmateriaal en verslagen dat er iemand door de bliksem is getroffen. Daarin wordt beschreven dat iemand zittend in een deurportaal van het jachthuis is getroffen en daaraan is overleden. Alleen zijn hoed en schoenen zijn intact gebleven, valt te lezen. En we hebben ook kaarten waarin duidelijk is opgetekend dat dat slot hier ergens moet hebben gestaan. Stel dat die spieker is afgebroken, dan moet op dat fundament dat jachthuis zijn opgebouwd."
In Anloo doen ze archeologisch bodemonderzoek© RTV Drenthe
Dat is dus waar ze naar op zoek zijn. "Het zal mooi zijn als we een fundament vinden." Het kan nog wel enige tijd duren voordat ze zeker kunnen zeggen wat er in de grond zit, of zat. Er zullen proefboringen volgen, maar als hier inderdaad nog historische sporen in de grond liggen, dan zullen die daar blijven. Mulle: "Zoals het zo vaak gaat met archeologie. Het gaat om het documenteren, aantonen dat er iets is geweest, goed meten, goed interpreteren, analyseren en vervolgens laten voor wat het is."
Het levert in ieder geval weer een mooi verhaal op, als hier daadwerkelijk wat wordt gevonden. De historische vereniging wil dan alle geïnteresseerden de mogelijkheid geven om daar kennis van te nemen. En daar zijn wel wat ideeën voor. Anloo moet dan op de kaart gezet worden. "We willen geen pretpark worden hoor!"
Augmented reality
Er komt dan een website in de lucht met informatie, er moet een kunstwerk langs de weg tussen Anloo en Gasteren komen, een maquette in het dorp of een topografische tijdreis. En wat Muller wel heel cool lijkt, is om iets te gaan doen met augmented reality. Dat mensen met een QR-code wellicht kunnen rondkijken hoe het vroeger was. "Maar dat is toekomstmuziek."
"Als ze niets vinden... Ja, dat zal een echte teleurstelling zijn. Dat zal wel een beetje jammer zijn." Dat gaat niet gebeuren. Er is in ieder geval iets gevonden. Maar wat...
Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Gebiedsfonds Drentsche Aa