MobilityAnalyst
Sinds kort maakt Drenthe reist Duurzaam gebruik van de webapplicatie MobilityAnalyst. Met deze tool kunnen wij het reisgedrag van medewerkers van een organisatie in beeld brengen.
Met behulp van een aantal gegevens van de medewerkers, zoals postcode van hun woonadres en het vervoermiddel die ze nu gebruiken om naar het werk te gaan, wordt er een mobiliteitsanalyse gemaakt. De gegevens van de medewerkers en hoe ze naar hun werk reizen, zijn niet terug te voeren naar de individuele medewerker, de gegevens worden geanonimiseerd. Door deze mobiliteitsanalyse krijgt de werkgever veel informatie terug over bijvoorbeeld CO2-uitstoot, geschatte reiskosten en hoe de verdeling van de verschillende vervoerswijzen (bijvoorbeeld auto, fiets, openbaar vervoer, te voet, carpoolen) die medewerkers gebruiken om naar hun werk te reizen.
Naast inzicht hoe medewerkers nu naar hun werk reizen, kunnen we ook in beeld brengen hoe toekomstig reisgedrag eruit zou kunnen gaan zien als de werkgever zijn mobiliteitsbeleid wijzigt. Bijvoorbeeld door het stimuleren van andere vervoersmiddelen met het invoeren van een fietsplan met leasefietsen, kilometervergoeding voor woon-werkverkeer met de auto minimaal tot bijna niet vergoeden en/of dit te koppelen aan een bepaalde reisafstand van het huisadres naar het werk.
Een analyse met MobilityAnalyst kan de volgende vragen beantwoorden:
- Hoeveel CO2 besparen we als medewerkers die op minder dan 5 fietskilometers afstand wonen, op de fiets naar kantoor zouden komen? Of 10? Of 15 km?
- En wat winnen we aan vitaliteit?
- Voor welke automobilisten zou het openbaar vervoer een acceptabel alternatief zijn?
- Voor hoeveel mensen wordt openbaar vervoer aantrekkelijk als we ook naar de trein-fiets-combinatie kijken?
- Hoeveel reistijd en kosten besparen we als iedereen die meer dan 30 minuten enkele reis reist, voortaan 1 extra dag zou thuiswerken?
- En hoeveel werkplekken en parkeerplekken hebben we dan nodig?
- Kunnen we het aantal lease-auto’s verminderen?
De mobiliteitsanalyse geeft inzicht in het huidig reisgedrag en een benadering van toekomstig reisgedrag als er door maatregelen of faciliteiten ander reisgedrag ontstaat door werknemers.
De analyse wordt gebruikt om kansen en mogelijkheden te ontdekken voor duurzaam, minder, actiever en groener vervoer. Daarbij kunnen wij ondersteunen en adviseren over hoe ander reisgedrag onder medewerkers kan worden gestimuleerd.
Geïnteresseerd?
Ga naar DrenthereistDuurzaam - MobilityAnalyst en probeer zelf de demo-omgeving.