In gesprek met onderwijsinstellingen
Een van de doelen van Drenthe reist Duurzaam is om werknemers duurzamer te laten reizen. Hiervoor voeren we veelvuldig gesprekken met werkgevers uit verschillende sectoren en branches. Zo zijn we ook in gesprek geraakt met een aantal MBO- en HBO-onderwijsinstellingen in onze provincie.
Onderwijsinstellingen hebben ieder zo hun eigen aandachtspunten als het gaat over hoe medewerkers en studenten van en naar de onderwijsstelling komen en gaan. Dit heeft onder andere te maken met waar de onderwijsinstelling is gevestigd en welke vervoersvoorzieningen bij en rondom de onderwijslocatie aanwezig zijn. Denk hierbij aan fiets- en wandelpaden, parkeergelegenheid voor auto's en fietsen, bus- en treinstation en de aansluiting van het openbaar vervoer in afstand en tijd (frequentie en inzetbaarheid van treinen en bussen voor aansluiting met werk, school en de bus en/of trein). Uit de gesprekken werd ook duidelijk dat de onderwijsinstellingen vaak te maken hebben met dezelfde problemen.
Veel onderwijsinstellingen hebben te maken met (te) volle parkeerplaatsen, bereikbaarheid en aansluiting werk- en/of lesrooster aan de beschikbare vervoersopties. We kregen vaak de vraag 'hoe pakken andere onderwijsinstellingen dit aan?' De nieuwsgierigheid en behoefte en het leren van ervaringen van anderen was groot. Hierop ontstond bij ons het idee om een Onderwijstafel voor MBO- en HBO-onderwijsinstellingen te organiseren met als doel om kennis uit te wisselen en in gezamenlijkheid te werken aan oplossingen.
Vanuit onze mobiliteitsanalyse - die we maken met behulp van de tool MobilityAnalyst - zien we vaak dat minimaal de helft van de medewerkers en studenten op fietsbare afstand wonen. Toch zien we dat er vaak voor de auto in plaats van de fiets wordt gekozen als vervoermiddel. Hoe stimuleren we meer fietsgebruik, wat kunnen/zijn onderliggende belemmeringen om niet voor de fiets te kiezen en hoe en wat kan de werkgever doen om fietsgebruik of ander vervoersopties te stimuleren?
Dat bespreken we met elkaar aan de Onderwijstafel. We zijn in gesprek, delen ervaringen en brainstormen over mogelijke oplossingen. Ook het OV-bureau Groningen Drenthe neemt deel aan de Onderwijstafel en onderzoekt hoe het openbaar vervoer optimaler ingezet kan worden.
Wil je met jouw onderwijsinstelling ook aansluiten aan de Onderwijstafel? Of ben je benieuwd hoe Drenthe reist Duurzaam je kan helpen om werknemers en/of studenten duurzamer te laten reizen? Of heb je interesse in een mobiliteitsanalyse waarmee je inzichtelijk krijgt hoeveel medewerkers en studenten op fietsbare afstand van het onderwijsgebouw wonen?
We helpen je graag! Je kunt via info@drenthereistduurzaam.nl contact met ons opnemen.