Levendig en sociaal
Je hebt een actief leven, een drukke en leuke baan en er moet altijd wel iets geregeld worden. Geen probleem. Je bent onafhankelijk, weet waar je moet zijn en bij wie je aan de bel kunt trekken wanneer je hulp nodig hebt. Voor velen herkenbaar. Voor mensen met een beperking helaas niet altijd.
Projecten die in het kader van de Sociale Agenda worden uitgevoerd, worden voorgelegd aan een adviescommissie.
Niet voor niks prijkt er op verpakkingen voor het bakken van een appeltaart: “volgens grootmoeders recept”. Sommige gerechten van vroeger blijven je bij. Recepten tussen generaties uitwisselen, samen koken, kinderen kennis laten maken met alles wat groeit en bloeit in de omgeving en een dorpstuin in Hooghalen: project Hof van Heden Hooghalen.Een project waarin de inwoners en de dorpstuin in Hooghalen samen het middelpunt vormen. Tijdens Hof van Heden Hooghalen worden (oude) streek- en familierecepten van inwoners verzameld, kook- en wecktechnieken uitgewisseld en werken kinderen tijdens een serie kunstlessen met pigmenten uit de planten van de dorpstuin. Het voedselproject brengt drie generaties inwoners samen en vergroot de kennis van de “Haolers” over gezond en duurzaam voedsel in de eigen omgeving.
In Nederland zet de Autisme Ambassade zich in voor een goede samenwerking tussen autisten en niet-autisten op de werkvloer. Steeds meer organisaties hebben een Autisme Ambassadeur, een autistische werknemer die zich wil inzetten voor meer bewustwording en andere mensen die met autisme te maken hebben, ondersteunen. Dineke Arends heeft zelf autisme en is de ambassadeur bij de provincie Drenthe.Vijf vragen en antwoorden.
Van huisartsen tot verzekeraars, van ziekenhuizen tot de geestelijke gezondheidszorg: tal van zorginstellingen in Drenthe hebben de koppen bij elkaar gestoken om de zorg in de provincie samen zo goed mogelijk te organiseren. Onder de naam ‘de Drentse Zorgtafel’ zoeken ze naar praktische oplossingen en maken ze gerichte plannen om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te kunnen bieden.
De coronapandemie gaat een nieuwe fase in: het vaccineren gaat beginnen. Intussen is het in de zorg nog alle hens aan dek, het virus woedt nog in alle hevigheid. Hoe gaat dat er in Drenthe aan toe? Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma bracht deze week werkbezoeken aan het Scheper ziekenhuis en woonzorgcentrum De Horst in Emmen én de locatie waar momenteel volop gevaccineerd en getest wordt: het TT-circuit in Assen.
Een interview met onderzoekster dr. Sanne Visser over haar kijk op generatiearmoede en de impact die dit heeft op betrokkenen.
De Drentse provinciale politiek is sinds kort versterkt met een nieuw adviesorgaan, de Jongerenadviesraad. Een groep van twaalf politiekenthousiaste jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 25 jaar. Een idee geboren in de werkgroep Veranderende Samenleving, opgezet met hulp van de Statengriffie en Politiek Netwerk Drenthe, en vervolgens breed omarmd door het Drents parlement. Een voorstel om jaarlijks geld vrij te maken in de begroting om deze jongeren te faciliteren, is unaniem aangenomen. Dat alle fracties positief tegenover de Jongerenadviesraad staan, verbaast Statenlid Thea Potharst niet. “Als Statenlid én volksvertegenwoordiger wil je weten wat er leeft in de Drentse samenleving. De Jongerenadviesraad geeft ons als Staten meer inzicht in wat er leeft onder jongeren en hoe zij tegen bepaalde thema’s aankijken. Daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn. Temeer omdat deze groep voor de politiek vaak moeilijk te bereiken is.”
Wat had ik deze column ontzettend graag geopend met een ander onderwerp dan het coronavirus dat ons leven zo beperkt. Maar helaas, we ontkomen niet aan de realiteit: het virus bepaalt nog altijd ons dagelijks leven en dat zal nog een tijdje zo blijven. Maar ik ben wel ontzettend blij dat er straaltjes zonlicht door het wolkendek prikken. Want na alle slechte berichten over het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, hebben we met zijn allen het tij toch weten te keren.
Op Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt Hét compliment van Drenthe uitgereikt. Dit is een blijk van waardering van de provincie voor waardevolle vrijwilligersprojecten. In deze editie staat aandacht voor het thema ‘armoede’ centraal. De vijf genomineerden zijn bekend, tijd om ze even persoonlijk aan het woord te laten.