Levendig en sociaal
Van 25 november tot 10 december 2022 is de wereldwijde campagne Orange the World met dit jaar als thema preventie. Deze campagne is tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Bijna één op de vier vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. Om hier aandacht voor te vragen worden in Drenthe verschillende acties georganiseerd.
Nee, lang duurde het niet voordat koordirigent Jan Smale uit Nieuw-Amsterdam in actie kwam nadat Oekraïne werd binnengevallen door de Russen. Hartverscheurende beelden kwamen binnen op het journaal en via de media en Smale voelde dat hij iets moest doen voor het getroffen land en haar inwoners. “Je gaat je afvragen, wat kan ik doen?”, vertelt Smale. “Als koordirigent denk je dan direct aan een benefietconcert met je eigen koren.” Maar al snel werd zijn plan groter. Een benefiet-estafette moest het worden.
Op 14 maart jl. is in de Nieuwe Kolk in Assen de korte film ‘Zayn’ van filmmaker Reinout Hellenthal en zijn scenarioschrijver Paul Bontenbal in première gegaan. Hierin zien we de worsteling van een statushouder om zijn weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Door de crisis in Oekraïne is de film plots urgenter dan ooit, beseft de maker. “Dit is een bizarre samenloop van omstandigheden.”
We leven in een prachtige provincie met veel ruimte om te wonen, maar ook in Drenthe moeten er meer woningen bij. De plannen van de provincie om hierin bij te dragen zijn vastgelegd in de Drentse Woonagenda. Aan de hand van een aantal instrumenten stimuleert de provincie gemeenten en corporaties om deze uitdaging aan te gaan. Een van die instrumenten is het Impulsteam Wonen. Dit team van experts ondersteunt gemeenten, corporaties, marktpartijen en inwoners bij het ontwikkelen van plannen. Met het Impulsteam wordt een extra steuntje in de rug geboden om woonprojecten verder te brengen. Kwartiermaker Impulsteam Robert Leverman vertelt over de doelen, het nut en de noodzaak van het Impulsteam Wonen.
Onder de titel ‘Drenthe, mooi voor elkaar!’ sprak het college de wens uit zich als provincie onder andere meer te begeven op het sociaal domein. Hernieuwde aandacht voor sociale vraagstukken in samenwerking met Drentse partners. De provincie voelt zich betrokken bij de Drenten, maar ook bij gemeenten en maatschappelijke partners. De uitdagingen waar zij voor staan, hoeven ze niet alleen aan te gaan. Vaak is het gemeente-overstijgend. Door samen te werken en krachten te bundelen, wordt de slagkracht vergroot. De Sociale Agenda werd in 2020 opgesteld. Er is sindsdien ontzettend veel werk verzet. In deze bijdrage aandacht voor twee projecten die tot stand zijn gekomen vanuit de Sociale Agenda.
Professional Wouter Bloemberg van woningbouwcorporatie Domesta en ervaringsdeskundige Marchien Brinksma, geven antwoord op dezelfde vragen vanuit hun eigen perspectief.
Met de campagne Lang zult u Wonen wil de provincie inwoners stimuleren op tijd hun woning veiliger en comfortabeler te maken of op tijd te verhuizen.
Voor Boris van der Ham, voorzitter van Stichting Werelderfgoed Nederland, beginnen de Koloniën van Weldadigheid in 2019 écht te leven tijdens de voorstelling van het theaterspektakel Het Pauperparadijs. “Op de plek waar het verhaal zich afspeelt, in Veenhuizen, met zowel professionele acteurs als vrijwilligers. Prachtig! En dan zie je: vertel het verhaal, dan krijgt het de lading die verder gaat dan stenen. Dan gaat het leven.”
Op Nationale Vrijwilligersdag op 7 december wordt Hét compliment van Drenthe uitgereikt. Dit is een blijk van waardering van de provincie voor waardevolle vrijwilligersprojecten. In deze editie staat het thema ‘inclusie’ centraal. Uit de 66 aanmeldingen zijn vijf initiatieven gekozen, tijd om de genomineerden aan het woord te laten.
Deze week is het Regenboogweek. Er wordt aandacht gevraagd voor acceptatie van de lhbti+ gemeenschap.