Klimaat en energie
In Drenthe wordt volop werk gemaakt van de energietransitie. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo is er het probleem van de netcongestie; de vraag naar elektriciteit is groter is dan het elektriciteitsnet aankan. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Bij transportbedrijf Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam hebben ze die met steun van de provincie gevonden: een megabatterij voor groene stroom.
In heel Nederland, en dus ook in Drenthe, moeten huizen, kantoren en ander vastgoed verduurzaamd worden. Om de beheerders en eigenaren van scholen, culturele instellingen, dorps- en buurthuizen daarbij te helpen, heeft de provincie het programma ‘Verduurzaming maatschappelijk vastgoed’ in het leven geroepen. Ugo Leever is hiervan de projectcoördinator: “Vaak hoor ik van eigenaren: jullie komen als geroepen.”
We zijn op weg in de energietransitie. Een transitie waarin we steeds meer over stappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen. Duurzaam opgewekte zonne- en windenergie is inmiddels een bekend fenomeen. Maar er zijn meer ontwikkelingen. Een veelbelovende ontwikkeling is die van waterstof. Geen energiebron, maar een energiedrager. De provincie Drenthe zet in op de ontwikkeling van waterstof op weg naar een schone en duurzame wereld. In de serie ‘Drenthe mooi op weg’ blikken we terug op de stappen die in deze collegeperiode 2019-2023 zijn gezet en kijken we voorzichtig vooruit richting de toekomst.
Met het programma ‘Zon op dak’ wil de provincie Drenthe er samen met haar partners voor zorgen dat zo veel mogelijk gebouwen in de provincie van zonnepanelen worden voorzien. Daarom worden ondernemers, scholen en agrariërs warm gemaakt om die stap te zetten. Coördinator Milou Dubois legt uit hoe dat in zijn werk gaat.
Door de sterke groei van hernieuwbare energie kan het elektriciteitsnetwerk in Drenthe de elektriciteitsproductie niet aan en ontstaat zogeheten netcongestie. Dat wil zeggen dat er te weinig ruimte is op het elektriciteitsnetwerk om nieuwe projecten voor duurzame energieopwekking aan te kunnen sluiten. Er kan namelijk niet meer elektriciteit terug geleverd worden aan het net. Daardoor kunnen veel initiatiefnemers niet of niet tijdig gebruikmaken van eenStimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE ++) subsidie(beschikking). De provincie Drenthe wil het opwekken van duurzame energie stimuleren, zodat de energietransitie door kan gaan. In de serie ‘Drenthe mooi op weg’ blikken we terug op stappen die zijn gezet om netcongestie tegen te gaanen nemen we een kijkje bij de mooie projecten die gebruik hebben gemaakt van slimme oplossingen waarmee belemmeringen door netcongestie zijn vermeden.
Binnen- en buitenzwembaden verbruiken veel energie, dus met de slimme ingrepen is hier ook veel (energie)winst te behalen. Een mooie showcase is te vinden in Coevorden, waar het binnenbad van sportcomplex de Swaneburg sinds 3 juni 2021 volledig van het aardgas af is, het wordt nu verwarmd met duurzame energiebronnen. Kamiel Bertels was als projectleider verduurzaming zwembaden van de provincie Drenthe betrokken bij deze omslag. “Een belangrijke les die geleerd is: ga zo’n traject open in en durf out of the box te denken.”
Nederland staat voor een energietransitie en dat betekent dat we andere vormen van en ook minder energie moeten verbruiken. Voor bedrijven in Drenthe die veel energie verbruiken is er een instrument beschikbaar dat op vrij eenvoudige wijze de deur opent naar een flinke energie (en dus ook geld-) besparing: de meetkoffer. Alex Scheper, projectleider Energietransitie bij de provincie Drenthe, geeft tekst en uitleg.
Citizen Science wordt het genoemd, het fenomeen waarbij (grootschalig) onderzoek geheel of gedeeltelijk door burgers wordt uitgevoerd, onder begeleiding van of in samenwerking met professionele wetenschappers. Dat middel is in de Noordelijke provincies ingezet om de fijnstofconcentratie in beeld te brengen. Voldoet de Drentse lucht aan de strenge normen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt?
Ben je ondernemer in Drenthe en enigszins geïnteresseerd in duurzaamheid? Of werk je in een bedrijf of organisatie dat hiermee bezig is? Dan ben je vast bekend met ‘Hét Duurzaam Drenthe Event’. De afgelopen zeven jaar was dit dé plek om te netwerken, inspiratie op te doen en duurzame initiatieven en oplossingen te delen. Op vrijdag 13 november 2020 vond de laatste editie plaats. Met een mooie winnaar om een reeks succesvolle events mee af te sluiten. Deze middag is Resato International uit Assen uitgeroepen tot hét duurzaamste bedrijf van Drenthe 2020.
Je huis energiezuinig maken? Dat hoeft niet duur te zijn! Met de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren geld lenen tegen relatief weinig rente. Met dit geld kunnen zij energiebesparende maatregelen treffen. Denk daarbij aan het vervangen van ramen, het isoleren van daken en gevels en het zelf opwekken van stroom. Gert van den Bos uit Assen gebruikt nu – met dank aan de Energiebespaarlening – flink minder energie. “En daar zijn we heel blij mee!”