Provincie Drenthe en Waterschap Noorderzijlvest nemen volgende stap in waterberging De Onlanden

Gepubliceerd op 3 december 2024

De Provincie Drenthe en Waterschap Noorderzijlvest hebben een belangrijke stap gezet in de vergroting van de waterberging in natuurgebied De Onlanden. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het ontwerp-projectbesluit voor de zogenoemde Hooiwegvariant. Dit ontwerp ligt, samen met het bijbehorende milieueffectrapport, van 19 december 2024 tot en met  30 januari ter inzage. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen in deze periode hun mening geven door een zienswijze in te dienen. Ook worden er in december en januari inloopbijeenkomsten georganiseerd in Peize en Roderwolde.

Samenwerking met de omgeving en aandacht voor natuur

De Hooiwegvariant is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners en andere betrokkenen. Het plan zorgt voor extra waterberging binnen de bestaande kades van De Onlanden en draagt bij aan meer waterveiligheid. Tegelijkertijd beschermt het ontwerp de natuurwaarden. Door deze variant blijft het gebied tussen de Hooiweg en het Leekstermeer buiten de waterberging. Dit is namelijk een belangrijk broed- en leefgebied voor vogels en zo vindt er geen verstoring plaats. Om de natuur te behouden en zelfs te versterken, worden maatregelen genomen.

Gefaseerde uitvoering en aanvullend onderzoek in Eelderdiep Midden

Op 7 november 2023 kozen Gedeputeerde Staten de Hooiwegvariant als voorkeursalternatief. Sindsdien heeft Waterschap Noorderzijlvest het plan verder uitgewerkt. De uitvoering verloopt in twee fasen: eerst wordt gewerkt aan waterveiligheid en maatregelen voor natuurontwikkeling. Daarna volgen aanvullende maatregelen om de natuur verder te versterken. Deze gefaseerde aanpak biedt ruimte voor aanvullend onderzoek naar archeologische waarden in het gebied Eelderdiep Midden en naar de maximale stijging van de waterstand zonder schadelijke gevolgen voor de natuur.

Achtergrond: De Onlanden

De Onlanden, gelegen op de grens van Groningen en Drenthe, is een natuur- en waterbergingsgebied dat water opvangt bij extreme regenval. Dit voorkomt wateroverlast in beide provincies. Sinds de inrichting als waterberging in 2012 is het gebied uitgegroeid tot een waardevol natuurgebied met moerassen, bijzondere vogelsoorten en otters. Ook biedt het recreatiemogelijkheden zoals wandelpaden en kanoroutes. Door klimaatverandering is het echter noodzakelijk om de bergingscapaciteit te vergroten. Met de Hooiwegvariant stijgt de capaciteit van 7,5 miljoen naar 12,7 miljoen kubieke meter, met behoud van de natuur als belangrijke randvoorwaarde. Deze extra capaciteit zal naar verwachting eens in de 25 jaar nodig zijn.

Zienswijzen en inloopbijeenkomsten

Belangstellenden kunnen het ontwerp-projectbesluit en het milieueffectrapport vanaf 19 december digitaal inzien via de website van de provincie of op locatie bij het provinciehuis in Assen. Reageren kan door een zienswijze in te dienen via:

  • E-mail: post@drenthe.nl onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerp-projectbesluit Onlanden’.
  • Online: via provincie.drenthe.nl/zienswijze (inloggen met DigiD).
  • Schriftelijk: aan Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe, o.v.v. ‘Zienswijze ontwerp-projectbesluit Onlanden’, Postbus 122, 9400 AC Assen.

Daarnaast worden inloopbijeenkomsten georganiseerd waar belanghebbenden vragen kunnen stellen:

  • 12 december, locatie: Bij Boon, Peize (16.00-20.00 uur)
  • 17 december, locatie: Bij Boon, Peize (16.00–20.00 uur).
  • 8 januari, locatie: Dorpshuis, Roderwolde (16.00–20.00 uur).

Vervolg

Na de periode van inzage en zienswijzen nemen Gedeputeerde Staten in 2025 een definitief besluit over de aanpak van de waterberging. De resultaten en de Nota van Antwoord worden gepubliceerd. Daarna volgt de uitvoering. Naar verwachting is de extra waterberging eind 2025 al gedeeltelijk inzetbaar.