Defensie verkleint het aantal militaire zoeklocaties
Defensie verkleint het aantal onderzoekslocaties voor de noodzakelijke uitbreiding van militaire activiteiten in Nederland. Dat gebeurt binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. De militaire organisatie nam dit besluit op basis van de eerste resultaten van de milieueffectrapportage bestuurlijke overleggen in alle provincies en gesprekken met inwoners in heel het land.
Een aantal locaties wordt dus niet langer onderzocht. Dit betekent dat de kans zeer klein is dat ze uiteindelijk worden opgenomen als voorkeurslocatie in de ontwerp Nationale Beleidsvisie NPRD.
Drenthe
Dat is bijvoorbeeld het geval in Exloo en Wezup: uit de onderzoeken blijkt dat de Snel Inzetbare Capaciteit (SIC) munitiedepots in Exloo en Wezup beide ‘niet kansrijk’ zijn en niet verder in het onderzoek worden meegenomen. Ook de realisatie van een oefendorp bij het bestaande oefenterrein Havelte-west wordt niet verder in het onderzoek meegenomen. Oefenterrein De Haar is nog wel in beeld als mogelijke locatie voor een oefendorp, net als vijf andere locaties in Nederland.
Voor een aantal behoeften van defensie is nog nader onderzoek nodig, daar vallen dus voorlopig nog geen locaties af. Zoals bijvoorbeeld het wel óf niet stationeren van jachtvliegen op Groningen Airport Eelde, laagvlieggebieden, helikopterlandingsplaatsen en het aanwijzen van locaties voor de aanleg van dirtstrips: korte/smalle onverharde landingsbaan voor vliegtuigen.
Overgebleven onderzoekslocaties
Bovenstaande locaties zijn voorbeelden uit een lange lijst. Bezoek voor meer informatie de pagina Ruimte voor Defensie.
Beslissing aan kabinet
Naar verwachting verschijnt begin 2025 de ontwerp Nationale Beleidsvisie NPRD Daarmee neemt het kabinet een besluit over de voorkeursalternatieven en Óf Defensie op deze locaties mag uitbreiden. Met de beleidsvisie zijn ook alle resultaten van de milieueffectrapportage (planMER) beschikbaar.
Om tot deze resultaten te komen, volgt Defensie een zorgvuldig en transparant proces. In het tijdspad is dat terug te zien. Zodra het ontwerp is gepubliceerd, kan iedereen in Nederland een zienswijze indienen.
Verdedigen grondgebied
De krijgsmacht groeit. Dat is noodzakelijk om het eigen grondgebied en dat van de bondgenoten te kunnen verdedigen. Meer ruimte is nodig om te oefenen, voor opslag en om bondgenoten door Nederland te verplaatsen.
Zorgen
Hoewel er begrip is voor de behoefte om uit te breiden, zijn er lokaal zorgen bij bewoners. Defensie begrijpt dat. Daarom blijft de organisatie uitleggen dat groei ook gepaard gaat met overlast “Als wij onze vrijheid en veiligheid willen doorgeven aan een volgende generatie, dan zal onze acceptatie en tolerantie voor hinder omhoog moeten”, aldus staatssecretaris Gijs Tuinman.
Duidelijkheid
Over de locaties die nog verder worden onderzocht, probeert Defensie zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Kijk voor meer informatie op: defensie.nl/ruimtevoordefensie.