Nieuws van de provincie Drenthe
Greenwise Campus ontvangt 10 miljoen Europese subsidie vanuit het Just Transition Fund (JTF) en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Met deze financiële injectie wordt de busremise omgebouwd tot een hypermodern innovatiecentrum dat eind 2026 gereed is. Daarnaast zijn de middelen bestemd voor het uitbouwen van de campusorganisatie, innovatieprojecten, kennisontwikkeling en scholingstrajecten voor en met het bedrijfsleven
De provincie Drenthe en waterschap Vechtstromen trekken de waarschuwing voor blauwalg in de Grote Rietplas in Emmen in. De blauwalg komt nog in kleine concentraties voor, maar er is geen gezondheidsrisico meer. De waarschuwingsborden zijn daarom verwijderd. Het waterschap blijft de waterkwaliteit in de zwemplas wel monitoren. Meer informatie over de actuele waterkwaliteit van zwemplassen staat op www.zwemwater.nl.
Inwoners van Drenthe die een goed idee hebben voor hun dorp, wijk of buurt kunnen subsidie aanvragen bij de provincie Drenthe. Vanaf 15 augustus is er een nieuwe subsidieregeling beschikbaar voor bewonersinitiatieven. Deze regeling is onderdeel van de Sociale Agenda 2024-2029 en biedt jaarlijks maar liefst € 800.000,-- om projecten te ondersteunen die bijdragen aan naoberschap, leefbaarheid, bestaanszekerheid, inclusie en diversiteit en gezondheid in wijken, buurten en dorpen in Drenthe.
De provincie Drenthe heeft haar Cultuurhistorisch Kompas aangepast. Het Kompas dat in 2009 is ontwikkeld, was toe aan een actualisatie. Het is bedoeld om cultuurhistorische waarden in onze provincie mee te kunnen wegen bij ruimtelijke ontwikkelingen. In het aangepaste Cultuurhistorisch Kompas is de huidige wet- en regelgeving meegenomen uit de Omgevingswet en de jonge geschiedenis van Drenthe, zoals jonge heideontginningen en ruilverkavelingen.
Volgend jaar is er geen Ronde van Drenthe zoals we die kennen. Het is de bedoeling om de historische, en voor velen legendarische, wedstrijden een vervolg te geven in de vorm van toertochten voor de sportieve fietsers. De Drentse overheden hebben grote waardering voor de vele jaren waarin de voorzitter, mevrouw Van Issum-Achterhes, samen met de bestuursleden en de vele vrijwilligers internationale wielerwedstrijden in Drenthe heeft georganiseerd.
Op 2 en 4 juli zijn belangstellenden in de gemeente Aa en Hunze en omgeving bijgepraat over de volgende stap in de aanpak van de N34 bij verkeersplein Gieten. Belangstellenden konden bekijken hoe de uitwerking van vier alternatieven in schetsontwerpen eruit zien, wat de voorlopige bevindingen zijn van de (milieu)onderzoeken in het zogenoemde ‘milieueffectrapport’ en hoe de procedure er verder uit ziet.
Vanavond heeft de Jury de drie finalisten voor de Drentse Onderneming van het Jaar 2024 bekendgemaakt. De finalisten zijn: Stevast Techniek uit Beilen; Paviljoen Nijstad uit Hoogeveen en Betech uit Hoogeveen.
De provincie Drenthe heeft het asfaltconvenant ondertekend. Met dit convenant spreken overheden, brancheorganisaties en marktpartijen de intentie uit om meer samen te werken in de asfaltketen. Ze zetten onder andere in op het gebruik van minder soorten asfalt, duurzamer asfalt, anders produceren en hergebruik. In het convenant staan ook afspraken over het verduurzamen van de noordelijke asfaltcentrales. Gedeputeerde Henk Jumelet ondertekende de overeenkomst namens de provincie.
De provincies Overijssel en Drenthe gaan op zoek naar een vervoerbedrijf, dat vanaf eind 2028 gaat rijden op de treinconcessie Vechtdallijnen. De concessie Vechtdallijnen bestaat uit de treindiensten Zwolle-Emmen en Almelo-Hardenberg. De provincies hebben besloten dat 10 juli de inschrijfperiode begint. De concessie geldt voor een periode van 15 jaar, die ingaat in december 2028. Op dat moment loopt de concessie af voor de huidige vervoerder Arriva. Voor de nieuwe concessieperiode kunnen naast Arriva ook andere vervoerders weer inschrijven. Begin volgend jaar maken Overijssel en Drenthe de keuze wie de nieuwe vervoerder wordt.
Een onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in zes zwemwaterlocaties in de provincie Drenthe wijst uit dat de aangetroffen waardes ruim onder de advieswaarde van het RIVM liggen. De advieswaarde voor zwemlocaties is door het RIVM gesteld op 280 nanogram PEQ per liter (een nanogram is één miljardste deel van een gram). De waardes die in Drenthe zijn gemeten liggen daar ver onder. De hoogst gemeten waarde in de zes zwemplassen in onze provincie is 26 nanogram PEQ per liter.
Archief
Op zoek naar oude nieuws-, persberichten of GS-besluiten? Zoek dan in ons webarchief.