“Een goed wandelnetwerk kan niet zonder vrijwilligers”
Sinds 4 april kun je een wandeling uitstippelen op de in totaal 11.554 kilometer aan wandelpaden van het wandelknooppuntennetwerk in Drenthe. Dit netwerk stelt wandelaars in staat om op basis van knooppunten gemakkelijk en flexibel kleine wandelingen of langere tochten uit te stippelen. Het netwerk bestaat voornamelijk uit onverharde paden door afwisselende landschappen. Inwoners en toeristen kunnen de omgeving en landschappen in Drenthe op deze manier (opnieuw) ontdekken.
Alle Drentse gemeenten en het Recreatieschap zijn betrokken bij de aanleg van het wandelknooppuntennetwerk en dragen financieel bij. Het Recreatieschap verzorgt de coördinatie, plaatsing en het beheer en onderhoud van het wandelknooppuntennetwerk. Belangrijk voor het onderhoud van dit netwerk zijn de betrokken vrijwilligers. Erik Christiaanse is coördinator van deze vrijwilligers in de gemeente Midden-Drenthe. Wat komt er precies kijken bij het onderhoud van het wandelnetwerk? En welke taken moet je uitvoeren als coördinator?
1. Vertel, wie ben jij?
“Mijn naam is Erik Christiaanse en ik woon in Koekange. Ik ben 55 jaar en ben werkzaam voor de gemeente Steenwijkerland. Hier houd ik me o.a. bezig met bestemmingsplannen. Mijn grootste hobby is geocaching, hierdoor ben ik ook begonnen met wandelen. Door middel van geocaching maak je lange(re) wandelingen, omdat je meerdere (puzzel)vragen moet beantwoorden onderweg. Ook word je beloond met een ‘cache’, dat maakt het extra leuk. Een cache is een container of een voorwerp dat verstopt is op een specifieke locatie, samen met de logboeken van andere wandelaars met tijdstippen waarop zij bij de cache waren en eventuele ruilitems. Het liefste wandel ik tijdens een vakantie op nog onbekende plekken. Hier ontdek ik het meeste.”
2. Wat vind je zo leuk aan wandelen?
“Je hebt niet zo veel nodig om te kunnen wandelen, het is lekker basic! Je hebt niet meer dan water en een paar lekkere boterhammen nodig voor onderweg. Onderweg zie je veel. Soms ontdek je ook niks trouwens, maar dan is het alsnog wel lekker om met het hoofd in de wind te zijn. Mijn partner en ik kennen een stel die het ook leuk vinden om lange etappes te wandelen, dit doen we tegenwoordig met z’n vieren. De maximale afstand die ik wandel is 25 tot 35 kilometer per dag. Het moet wel leuk blijven. Grote wandelevenementen als de Nijmeegse Vierdaagse slaan we over, dat is te massaal en veel te ver voor ons.”
3. Hoe ben je er bijgekomen om vrijwilliger coördinator te worden voor de gemeente Midden-Drenthe?
“Ik ben gevraagd! Omdat ik zoveel aan geocaching doe, zocht ik contact op met Staatsbosbeheer en het Drents Landschap. Ik wilde vragen of ik zelf een route mocht uitzetten. Later kwam ik in contact met Recreatieschap Drenthe. Zo kwam ik in contact met Iwan de Vries. Hij vroeg of ik de langeafstandswandelingen wilde controleren. Je controleert bijvoorbeeld of de wandelingen goed staan gekoppeld met de GPS, hierdoor kun je de downloadbare route verbeteren. Daarnaast maak je onderweg de bordjes schoon. Vooral de lage bordjes worden snel vies door mos en modder, of ze zijn beschadigd. Ik neem altijd een oude lap of washand mee, dat is meer dan voldoende voor een gehele route. Als iets kapot is, dan meld ik dit. Hierdoor kunnen kapotte bordjes makkelijk en snel worden vervangen.”
4. Welke taken komen hierbij kijken?
"Nadat ik al een tijdje vrijwilliger was begon het Recreatieschap met het aanleggen van de wandelknooppunten. Wederom belde Iwan mij om te vragen of ik coördinator wilde worden van de vrijwilligers die het netwerk in de gemeente Midden-Drenthe onderhouden. Ik begeleid zes vrijwilligers, maar ik zoek er ook nog drie. Ze komen niet alleen uit Drenthe, maar ook uit Groningen, Deventer en Genemuiden. Deze mensen komen bijvoorbeeld een weekend lang naar Drenthe, omdat ze de gebieden in Midden-Drenthe prachtig vinden. Ik vind het fijn als ik mijn vrijwilligers kan pamperen, want vrijwilligers zijn héél belangrijk voor een kwalitatief goed wandelnetwerk.”
5. Wat vind je leuk aan deze rol?
“Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn en iets voor wandelaars in de provincie te kunnen doen. Als inwoner vind ik het fijn om iets bij te kunnen dragen. Zelf ontdek ik het liefste alles op mijn eigen gemakje, zonder paaltjes. Maar ik vind het wel mooi dat de knooppuntpaaltjes er zijn. Ik maak zelf nog niet zo veel gebruik van de knooppunten, maar door het knooppuntensysteem zijn er wel een paar mooie, nieuwe wandelingen gerealiseerd. Dit houdt wandelen in Drenthe verrassend en geeft een mooie impuls. Ik ga het in de toekomst zeker uitproberen.”
6. Welke wandeling moet iedere Drent volgens jou nog eens maken?
“Ik heb veel mooie dingen meegemaakt en gezien tijdens mijn wandelingen. Ik ben in 2000 in Drenthe komen wonen en in het begin vond ik de hele provincie prachtig, maar mijn mooiste wandelingen maakte ik toch in Havelte. Hier lag vroeger een vliegveld. De geschiedenis die je hier in het landschap kunt ontdekken boeit me. Je komt restanten van een oud vliegveld tegen en dat maakt het spannend. Je komt er van alles tegen, zoals heide, dennenbomen, zand... Het Mantingerveld is ook echt prachtig, alleen deze wandeling is niet zo lang.
Daarnaast zijn de wandelingen over de schouwpaden van het waterschap schitterend. Dit zijn de onderhoudsstroken van de hoofdwatergangen. Hier rijden voornamelijk onderhoudsmachines overheen, maar je mag hier ook overheen wandelen. Veel mensen weten dit niet. Deze wandelingen gaan door de middle of nowhere en deze kan ik iedereen aanraden.”
7. Heb je een tip voor mensen die willen beginnen met wandelen?
“Begin niet gelijk met te lange wandelingen. Als je gelijk blaren oploopt, dan gaat de lol er snel af. Wandelen is een bezigheid die je moet opbouwen. Ook als het regent is het een uitdaging om te gaan wandelen. Je moet dan een drempel over. Als je al loopt en het begint te regenen, dan valt het vaak wel mee. Zorg daarom voor een goede regenjas. Daarnaast is investeren in goede wandelschoenen een must.”
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meteen een wandelrondje uitstippelen? De routeplanner van Wandelnet is daarvoor een handige tool: http://wandelnet.planner.routemaker.nl/planner/wandelen.