Alle artikelen
Van 10 tot en met 17 oktober 2020 staat Drenthe in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de zesde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met kennis delen en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben.
Natuurliefhebbers wisten het al lang: in het Dwingelderveld kun je uren doorbrengen in een ‘oorverdovende’ stilte. Rondlopen en genieten van de omgeving en prachtige natuur in wat één van de één stiltegebieden is die Drenthe rijk is. De provincie Drenthe is trots op haar natuur en de bijbehorende stilte en maakt daar ook beleid op. Zoals bij het Dwingelderveld waar een extra groenstrook aan het stiltegebied is toegevoegd als extra buffer tussen de geluidsarme natuur en de geluidsrijke A28. En dat heeft geresulteerd in een mooie prijs: het Dwingelderveld is door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) uitgeroepen tot ‘Stilste gebied van Nederland’.
Natuurlijk zijn verkiezingen, op welk niveau dan ook, het hoogtepunt van het democratische proces. Statenlid Roy Pruisscher windt er geen doekjes om. “De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn hét moment waarop je als inwoner van -in ons geval Drenthe- jouw bestuur kan kiezen. Dat kunnen wij in onze provincie Drenthe in alle vrijheid. Een mooi gegeven.” Een gegeven dat bij veel inwoners bekend is. Minder bekend is het feit dat ook na de Provinciale Statenverkiezingen de inwoner invloed kan uitoefenen op de Drentse politiek. Onder deze mogelijkheden bevindt zich het agenderingsrecht. Pruisscher: “Via het agenderingsrecht kunnen inwoners van Drenthe, die 16 jaar of ouder zijn, een onderwerp op de agenda van Provinciale Staten plaatsen.”
Je huis energiezuinig maken? Dat hoeft niet duur te zijn! Met de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren geld lenen tegen relatief weinig rente. Met dit geld kunnen zij energiebesparende maatregelen treffen. Denk daarbij aan het vervangen van ramen, het isoleren van daken en gevels en het zelf opwekken van stroom. Gert van den Bos uit Assen gebruikt nu – met dank aan de Energiebespaarlening – flink minder energie. “En daar zijn we heel blij mee!”
Alfred Middelkamp, opgegroeid in Drenthe, is na een aantal omzwervingen weer in Assen terechtgekomen met zijn gezin. Hij kocht in juli 2020 een woning in de Drentse hoofdstad. Alfred is bedrijfsmatig veel bezig geweest met verduurzaming en heeft al talloze anderen geadviseerd op dit gebied. En nu is hij zelf aan de beurt.
Even leek corona roet in het eten te gooien, maar het NK Wielrennen op de VAM-berg ging vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni alsnog door. En hoe! Het waren prachtige wedstrijden met imposante winnaars (mannen: Mathieu van der Poel, vrouwen: Anna van der Breggen, beloften: Stijn Daemen).
Iets later dan gebruikelijk is op 1 juni de zomerregeling ingegaan voor de recreatievaart in Drenthe. De coronacrisis hield de sluizen -zonder melding vooraf- iets langer gesloten dan normaal, maar met de zomer voor de boeg kunnen vaarrecreanten weer met volle kracht vooruit.
Geeft jouw kind op de vraag “wat is je lievelingseten” ook een van onderstaande antwoorden?
- Patat
- Pannenkoek
- Pizza
Lees dan verder.
In Drenthe hebben we veel jong muzikaal talent. Om hen te stimuleren om ervaring op te doen op een professioneel podium, kunnen zij subsidie krijgen van de provincie. Deze zogeheten popvouchers kunnen nog tot eind augustus worden aangevraagd. Beleidsmedewerker cultuureducatie- en participatie Ineke Pul van de provincie Drenthe vertelt er in deze aflevering van Mede mogelijk gemaakt door meer over.
Door de coronacrisis kunnen veel lokale voedselproducenten hun waar niet langer via traditionele kanalen kwijt. Door het sluiten van de horeca zien ze een groot deel van hun afzetmarkt verdwijnen. Daarom komen ze met creatieve oplossingen om hun zuivel, brood, fruit en groenten direct te verkopen aan de consument. Ook in Drenthe bruist het van innovatieve voedselaanbieders. En daar maakt de consument steeds meer gebruik van.