Alle artikelen
We kennen ze al van hun manier van samenwerken. ,,Ik maak de rotzooi en Bas ruimt het op’’, typeerde Ives van Hoorne weer eens hun ijzersterke alliantie in de finale van de Young Business Award. Zijn compagnon Bas Buursma bleek een geweldige opruimer want amper een uur na deze uitspraak werd CodeSandbox van de geboren Drenten uitgeroepen tot beste start-up van Nederland.
Volgens sommige voorspellingen gaan robots voor een snelle revolutie in de landbouwsector zorgen. Han Hilbrands en zijn compagnons van Smart Agri Technology voegen de daad bij het woord. Met hun bedrijf zetten ze de landbouwrobots op de akkers aan het werk en verzamelen ze data voor de technologische aanpassingen.
Van maandag 1 februari tot en met zaterdag 6 februari is de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week laten bedrijven en professionals zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Er zijn verschillende workshops, lezingen etc. De week start op de maandag met de jaarlijkse Nationaal Conferentie Circulaire Economie.
De coronapandemie gaat een nieuwe fase in: het vaccineren gaat beginnen. Intussen is het in de zorg nog alle hens aan dek, het virus woedt nog in alle hevigheid. Hoe gaat dat er in Drenthe aan toe? Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma bracht deze week werkbezoeken aan het Scheper ziekenhuis en woonzorgcentrum De Horst in Emmen én de locatie waar momenteel volop gevaccineerd en getest wordt: het TT-circuit in Assen.
Een interview met onderzoekster dr. Sanne Visser over haar kijk op generatiearmoede en de impact die dit heeft op betrokkenen.
Tijmen Nagel en Arjan Bolhuis zijn niet alleen boeren, buren en melkveehouders, maar trekken ook samen op in het verduurzamen van het boerenbedrijf van Arjan in Beilen. Tijmen als gebiedscontactpersoon, Arjan als zijn cliënt. “Het is mooi dat wij als boeren elkaar kunnen helpen.”
Alles is anders in coronatijd, dus ook de traditionele nieuwjaarsreceptie en -speech die normaal gesproken rond deze tijd plaatsvinden in het provinciehuis. Als alternatief blikken zes Drenten uit verschillende sectoren, samen met commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, terug op het coronajaar en spreken zij hun hoopvolle verwachtingen voor 2021 uit.
De N34 tussen Coevorden-Noord en knooppunt Holsloot heeft er een rijstrook bij. Ruim zeven kilometer weg is verdubbeld en er zijn vier rotondes, één viaduct en twee verlengde onderdoorgangen gebouwd. Daarvoor gebruikte aannemer BAM Infra maar liefst 170.000 kg wapeningsstaal, 870 m3 beton, 55.000 ton asfalt, 80.000 ton funderingsmateriaal en 225.000 m3 zand.
De Drentse provinciale politiek is sinds kort versterkt met een nieuw adviesorgaan, de Jongerenadviesraad. Een groep van twaalf politiekenthousiaste jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 25 jaar. Een idee geboren in de werkgroep Veranderende Samenleving, opgezet met hulp van de Statengriffie en Politiek Netwerk Drenthe, en vervolgens breed omarmd door het Drents parlement. Een voorstel om jaarlijks geld vrij te maken in de begroting om deze jongeren te faciliteren, is unaniem aangenomen. Dat alle fracties positief tegenover de Jongerenadviesraad staan, verbaast Statenlid Thea Potharst niet. “Als Statenlid én volksvertegenwoordiger wil je weten wat er leeft in de Drentse samenleving. De Jongerenadviesraad geeft ons als Staten meer inzicht in wat er leeft onder jongeren en hoe zij tegen bepaalde thema’s aankijken. Daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn. Temeer omdat deze groep voor de politiek vaak moeilijk te bereiken is.”
Er zijn 7 Koloniën van Weldadigheid in Nederland en Vlaanderen. In Drenthe zijn dat Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen. Samen vormden ze één systeem om groepen armen op te vangen. Maak kennis met het verhaal van dit bijzondere stukje geschiedenis van onze provincie. We vertellen je meer over de Drentse Koloniën, te beginnen met Frederiksoord.