Alle artikelen
Het is vroeg in de ochtend, even buiten het plaatsje Dalen, aan de rand van een akker. De temperatuur ligt rond het vriespunt, de hemel is strakblauw en de zon schijnt volop. Ideale omstandigheden om op zoek te gaan naar de nesten van boerenlandvogels.
Niet voor niks prijkt er op verpakkingen voor het bakken van een appeltaart: “volgens grootmoeders recept”. Sommige gerechten van vroeger blijven je bij. Recepten tussen generaties uitwisselen, samen koken, kinderen kennis laten maken met alles wat groeit en bloeit in de omgeving en een dorpstuin in Hooghalen: project Hof van Heden Hooghalen.Een project waarin de inwoners en de dorpstuin in Hooghalen samen het middelpunt vormen. Tijdens Hof van Heden Hooghalen worden (oude) streek- en familierecepten van inwoners verzameld, kook- en wecktechnieken uitgewisseld en werken kinderen tijdens een serie kunstlessen met pigmenten uit de planten van de dorpstuin. Het voedselproject brengt drie generaties inwoners samen en vergroot de kennis van de “Haolers” over gezond en duurzaam voedsel in de eigen omgeving.
In Nederland zet de Autisme Ambassade zich in voor een goede samenwerking tussen autisten en niet-autisten op de werkvloer. Steeds meer organisaties hebben een Autisme Ambassadeur, een autistische werknemer die zich wil inzetten voor meer bewustwording en andere mensen die met autisme te maken hebben, ondersteunen. Dineke Arends heeft zelf autisme en is de ambassadeur bij de provincie Drenthe.Vijf vragen en antwoorden.
De lange zonnedauw, een zeer zeldzame vleesetende plant, komt nog maar op één plek in Nederland voor: het al even unieke Bargerveen, ‘het beste hoogveen van Nederland’. Erik Bloeming van Staatsbosbeheer legt uit wat dit plantje en dit gebied zo bijzonder maakt.
Van potscherven tot een verdedigingslinie, van huisplattegronden tot resten van spiekers (graanopslagplaats), -urnen en waterputten. Het tracé van de N34 op de Hondsrug blijkt een archeologische schatkamer. Met als één van de spectaculaire vondsten tot nu toe: de oudste barbecue van Drenthe. Alexandra Mars: “Ieder stuk dat wij vinden, is uniek. Elke potscherf anders. En door die scherf komen we in contact met de maker en de gebruiker. Door bijvoorbeeld nagel- en vingerafdrukken en aangekoekte voedselresten. Dichter bij je prehistorische voorouder kun je bijna niet komen.”
Van huisartsen tot verzekeraars, van ziekenhuizen tot de geestelijke gezondheidszorg: tal van zorginstellingen in Drenthe hebben de koppen bij elkaar gestoken om de zorg in de provincie samen zo goed mogelijk te organiseren. Onder de naam ‘de Drentse Zorgtafel’ zoeken ze naar praktische oplossingen en maken ze gerichte plannen om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te kunnen bieden.
De missie om de wereld van plastics te verduurzamen werd ook door de jury omarmd. CuRe Technology uit Emmen mag zich een jaar lang de beste startup van Drenthe noemen en wint de finale van Drentse Startup 2020!
Drenthe als provincie waar bedrijven innoveren om de Noord-Nederlandse economie toekomstbestendig te maken. Met de Economische Koers 2020-2023 in de hand zet de provincie Drenthe in op een sterke, slimme en groene economie met impact. Om dat te bewerkstelligen en de ambitie kracht bij te zetten heeft de provincie de regeling Slimme Demofabrieken in het leven geroepen.
Hij is nagenoeg onzichtbaar, ontzettend kwetsbaar, maar woont graag in Drenthe: de knoflookpad. Het is een ernstig bedreigd dier, dat te lijden heeft van het veranderde landschap. Maar er is ook goed nieuws: op de Drentse Hondsrug werken verschillende partners, met steun van de provincie, aan het versterken van de populaties die er leven.
Circulaire economie is niet alleen sterk in opkomst, het is ook noodzakelijk. Na de Week van de Circulaire Economie kijken we vooruit. “Hoewel we al mooie stappen zetten in Drenthe, is er nog veel te doen. En in Drenthe pakken we dat samen met partners op.”