Alle artikelen
Je mag het gerust een Drentse parel noemen: de klokjesgentiaan. Voelt zich thuis op de typisch Drentse natte heide en is met zijn knalblauwe bloemen een lust voor het oog. Ondanks de kurkdroge zomers van de voorbije jaren heeft de gentiaan het, dankzij een aantal succesvolle vernattingsprojecten, goed volgehouden. En daar profiteert ook een zeldzame vlinder, het gentiaanblauwtje van.
Nederland staat voor een energietransitie en dat betekent dat we andere vormen van en ook minder energie moeten verbruiken. Voor bedrijven in Drenthe die veel energie verbruiken is er een instrument beschikbaar dat op vrij eenvoudige wijze de deur opent naar een flinke energie (en dus ook geld-) besparing: de meetkoffer. Alex Scheper, projectleider Energietransitie bij de provincie Drenthe, geeft tekst en uitleg.
Wegens succes verlengd: de subsidieregeling waarmee bewoners het groen in hun eigen omgeving groener en gevarieerder kunnen maken. Er kwamen zo veel aanvragen binnen dat het subsidiepotje verhoogd is. Dat is goed nieuws, als tegenwicht tegen het verstenen van tuinen en openbaar groen. Kayleigh Aalderink, beleidsadviseur natuur bij de provincie Drenthe, licht de regeling toe.
Met het programma ‘Podium Platteland 2.0’ wil de provincie Drenthe de leefbaarheid in Drenthe versterken door culturele projecten. Eén van de projecten die van start is gegaan heet ‘Passie op het platteland’; ‘een artistiek- en maatschappelijk samenwerkingsproject door en voor jongeren op het Drentse platteland’. Initiatiefneemster Vera Vos, die aan kunstacademie Minerva studeert, toert met een knalgele Volkswagenbus door De Wolden, op zoek naar die passie.
Citizen Science wordt het genoemd, het fenomeen waarbij (grootschalig) onderzoek geheel of gedeeltelijk door burgers wordt uitgevoerd, onder begeleiding van of in samenwerking met professionele wetenschappers. Dat middel is in de Noordelijke provincies ingezet om de fijnstofconcentratie in beeld te brengen. Voldoet de Drentse lucht aan de strenge normen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt?
Al 43 jaar bedient Marchje Wijnstra, samen met haar man Willem, met ziel en zaligheid de Hesseler- en de Oosterhesselerbrug.
Hij oogt als een exoot, een on-Nederlandse vogel. Hoog op de poten, uitbundig verenpak. Karaktervol en slim bovendien, met spectaculair baltsgedrag. Toch is de kraanvogel inheems, eeuwen geleden kwam hij hier al voor. Via het Fochteloërveen, waar natuurherstel plaatsvond, heeft de kraanvogel zich sinds 2007 ook in het Dwingelderveld gevestigd. Joop Kleine, een vogelinventarisator met nationale faam, woont aan de rand van het Dwingelderveld en zag de kraanvogel aankomen. En blijven.
Het is moeilijk om in cijfers uit te drukken, maar meer dan ooit hebben we in coronatijd de gevarieerde en unieke Drentse natuur weten te vinden als dé plek om te recreëren of rust te zoeken. De volgeboekte campings en vakantieparken in het voorbije jaar en naar verwachting ook de komende zomermaanden, onderschrijven dat beeld; mensen hebben Drenthe ‘herontdekt’. Dat maakt wel dat degenen die toezicht houden op de natuurgebieden, de groene boa’s, het drukker hebben dan ooit.
Archeologische beleefpunten. Plekken waar honderden, soms duizenden, jaren geleden mensen woonden, gebruik maakten van de grond en sporen achterlieten. Deze sporen leren ons hoe er in die tijd geleefd werd.
De stengelloze sleutelbloem is een zeer zeldzame plant geworden, die nog maar op een paar plekken rond de Drentsche Aa voorkomt. Een groep vrijwilligers, beheerders en wetenschappers doet uit liefde voor de typische Drentse bloem een ultieme poging een levensvatbare populatie te creëren.