Alle artikelen
De agrarische sector in Nederland staat voor een transitie: van zo efficiënt, goedkoop en zo veel mogelijk produceren, wordt de aandacht verlegd naar thema’s als circulariteit en biodiversiteit, om de sector toekomstbestendig te maken. Deze transitie is ook expliciet terug te zien in het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet. Om Drentse melkveehouders te stimuleren zich op kringlooplandbouw te richten, is het programma ‘Duurzame melkveehouderij Drenthe’ gestart. Het project is een samenwerking tussen de provincie en landbouw- en natuurorganisaties. Aan de keukentafel van zijn boerderij vertelt melkveehouder Alfred Have, samen met gebiedscontactpersoon Ynze Oenema, hoe dit programma op positieve wijze zorgt voor bewustwording.
We zijn op weg in de energietransitie. Een transitie waarin we steeds meer over stappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen. Duurzaam opgewekte zonne- en windenergie is inmiddels een bekend fenomeen. Maar er zijn meer ontwikkelingen. Een veelbelovende ontwikkeling is die van waterstof. Geen energiebron, maar een energiedrager. De provincie Drenthe zet in op de ontwikkeling van waterstof op weg naar een schone en duurzame wereld. In de serie ‘Drenthe mooi op weg’ blikken we terug op de stappen die in deze collegeperiode 2019-2023 zijn gezet en kijken we voorzichtig vooruit richting de toekomst.
Als president Rocco Cattaneo van de Europese Wielerbond in aanloop naar het EK Veldrijden aankomt bij de VAM-berg in Wijster kan hij zijn ogen niet geloven. “Ik ben geland op Schiphol en hiernaar toegereden. Alles in dit land is plat… Hoe kan dit!”, stamelt hij vol ongeloof bovenop de imposante berg in het vlakke land. “Dat soort reacties krijgen we vaker”, lacht Thijs Rondhuis. De organisator van wielerevenementen is dan ook trots op de Drentse berg. “En met mij eigenlijk wel iedereen.”
Onder de titel ‘Drenthe, mooi voor elkaar!’ sprak het college de wens uit zich als provincie onder andere meer te begeven op het sociaal domein. Hernieuwde aandacht voor sociale vraagstukken in samenwerking met Drentse partners. De provincie voelt zich betrokken bij de Drenten, maar ook bij gemeenten en maatschappelijke partners. De uitdagingen waar zij voor staan, hoeven ze niet alleen aan te gaan. Vaak is het gemeente-overstijgend. Door samen te werken en krachten te bundelen, wordt de slagkracht vergroot. De Sociale Agenda werd in 2020 opgesteld. Er is sindsdien ontzettend veel werk verzet. In deze bijdrage aandacht voor twee projecten die tot stand zijn gekomen vanuit de Sociale Agenda.
Professional Wouter Bloemberg van woningbouwcorporatie Domesta en ervaringsdeskundige Marchien Brinksma, geven antwoord op dezelfde vragen vanuit hun eigen perspectief.
Drenthe is een prachtige provincie. Letterlijk, en ook figuurlijk. Dat ondervindt commissaris Jetta Klijnsma met zeer grote regelmaat. Ook gedurende de coronaperiode. Hoe kijkt zij terug op het eerste deel van de collegeperiode? Je ziet en hoort het in onderstaande video.
In Drenthe zijn nog een paar echt oude stukken bos en houtwallen te vinden. Ze konden overleven door het duurzaam gebruik ervan binnen het boerenbedrijf of door de dorpsgemeenschappen en ze behoren dan ook tot het oudste cultuurhistorische erfgoed. Onderdeel van dat erfgoed is de wilde appel. Expert Bert Maes verklaart de relatie tussen de oudheid, cultuur en natuur. En hij legt uit dat het vijf voor twaalf is voor de wilde appel.
Met de campagne Lang zult u Wonen wil de provincie inwoners stimuleren op tijd hun woning veiliger en comfortabeler te maken of op tijd te verhuizen.
In 2014 zijn de plannen ontwikkeld, in 2018 ging de spade de grond in en in 2021 was de inrichting van de Oude Willem gereed. De herontwikkeling van dit 450 hectare grote gebied in het hart van het Drents Friese Wold mag dan ook gerust voortvarend worden genoemd. De eerste tekenen van natuurherstel, van vernatting, zijn nu al zichtbaar: “Op een natte, mistige dag gingen we met een officiële delegatie kijken. In de verte hoorden we drie kraanvogels roepen. Alsof het allemaal geënsceneerd was.”
Met het programma ‘Zon op dak’ wil de provincie Drenthe er samen met haar partners voor zorgen dat zo veel mogelijk gebouwen in de provincie van zonnepanelen worden voorzien. Daarom worden ondernemers, scholen en agrariërs warm gemaakt om die stap te zetten. Coördinator Milou Dubois legt uit hoe dat in zijn werk gaat.