Alle artikelen
In heel Nederland, en dus ook in Drenthe, moeten huizen, kantoren en ander vastgoed verduurzaamd worden. Om de beheerders en eigenaren van scholen, culturele instellingen, dorps- en buurthuizen daarbij te helpen, heeft de provincie het programma ‘Verduurzaming maatschappelijk vastgoed’ in het leven geroepen. Ugo Leever is hiervan de projectcoördinator: “Vaak hoor ik van eigenaren: jullie komen als geroepen.”
Op verschillende plekken in Drenthe vinden grote natuurherstelprojecten plaats. Zoals in De Branden, een gebied in het Hunzedal, waar met groot materieel wordt gewerkt aan het herstel van het beekdal. Archeologen van de provincie Drenthe volgen de werkzaamheden op de voet, om het oeroude gebruik van het gebied in beeld te krijgen. “De historie van het gebied kan je helpen om het ontwerp van nu vorm te geven.”
Als een rotte tand in een gaaf gebit. Zo ogen vervallen, verpauperde panden in steden of dorpen. Of percelen waar het gras groeit langs de restanten van wat ooit een café of woonhuis was. Om die rotte plekken te bestrijden heeft de provincie de subsidieregeling Herstructurering Ruimtelijke Kwaliteit (HRK) in het leven geroepen, die ontwikkelaars moet stimuleren om met dit soort probleemplekken aan de slag te gaan. Deze regeling is verlengd: tot 30 september kunnen belangstellenden zich melden.
Dat Drenthe een prachtige groene provincie is waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, is voor niemand een geheim. Maar tegelijkertijd stappen veel Drenten vaak in de auto als ze ergens naartoe moeten. Om daar verandering in te brengen is ‘Drenthe reist Duurzaam’ in het leven geroepen, een initiatief van Provincie Drenthe. Programmaleider Margriet Speulman geeft tekst en uitleg.
De afgelopen maanden bouwden Marnix Prins en zijn medestudenten van het Alfa-college in Hoogeveen aan een circulaire, betaalbare, snel te bouwen modulaire woning voor derde wereldlanden: de coconwoning. Dit doen ze niet zomaar. Het Alfa-College doet mee aan de Smart Circulair Bouwchallenge: een landelijke wedstrijd voor MBO-studententeams. Deelnemers strijden om het meest klimaatpositieve en smart circulair ontwerp voor hun eigen opdrachtgever.
Nee, lang duurde het niet voordat koordirigent Jan Smale uit Nieuw-Amsterdam in actie kwam nadat Oekraïne werd binnengevallen door de Russen. Hartverscheurende beelden kwamen binnen op het journaal en via de media en Smale voelde dat hij iets moest doen voor het getroffen land en haar inwoners. “Je gaat je afvragen, wat kan ik doen?”, vertelt Smale. “Als koordirigent denk je dan direct aan een benefietconcert met je eigen koren.” Maar al snel werd zijn plan groter. Een benefiet-estafette moest het worden.
In Drenthe is een niet eerder vertoond natuurherstelproject van start gegaan: beekbodemverhoging. Erwin Veldman, vertrekkend programmaleider van de provincie Drenthe vertelt hoe deze bijzondere pilot op drie plekken in het Drentse Aa-gebied in zijn werk is gegaan.
Drenthe is gastvrij voor bedrijven. Een bloeiend MKB is de basis van de Drentse economie. De provincie ziet een rol in het faciliteren van goede voorzieningen die mensen en bedrijven aan Drenthe binden. Daarnaast ondersteunt de provincie ontwikkelingen om werkgelegenheid te stimuleren. Toen een bedrijf dat in Groningen en Assen gevestigd was, op zoek ging naar een nieuwe locatie om te bouwen, heeft de provincie zich ingespannen om dit wereldwijd actieve bedrijf in Drenthe te houden. Het bedrijf zorgt voor veel werkgelegenheid en levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Hoe dit proces verlopen is, vertelt Facility Manager bij M&G Group Alle Broersma.
Op 14 maart jl. is in de Nieuwe Kolk in Assen de korte film ‘Zayn’ van filmmaker Reinout Hellenthal en zijn scenarioschrijver Paul Bontenbal in première gegaan. Hierin zien we de worsteling van een statushouder om zijn weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Door de crisis in Oekraïne is de film plots urgenter dan ooit, beseft de maker. “Dit is een bizarre samenloop van omstandigheden.”
We leven in een prachtige provincie met veel ruimte om te wonen, maar ook in Drenthe moeten er meer woningen bij. De plannen van de provincie om hierin bij te dragen zijn vastgelegd in de Drentse Woonagenda. Aan de hand van een aantal instrumenten stimuleert de provincie gemeenten en corporaties om deze uitdaging aan te gaan. Een van die instrumenten is het Impulsteam Wonen. Dit team van experts ondersteunt gemeenten, corporaties, marktpartijen en inwoners bij het ontwikkelen van plannen. Met het Impulsteam wordt een extra steuntje in de rug geboden om woonprojecten verder te brengen. Kwartiermaker Impulsteam Robert Leverman vertelt over de doelen, het nut en de noodzaak van het Impulsteam Wonen.