Alle artikelen
Investeren in de toekomst is belangrijk. Zeker als het gaat om landbouw, één van de belangrijkste sectoren in onze provincie. Daarom heeft de provincie Drenthe het Programma Toekomstgerichte Landbouw met daarbij een subsidieregeling waardoor ondernemers in de akkerbouw, veehouderij en tuinbouwsector kunnen innoveren. “We ondersteunen ondernemers zodat zij hun briljante ideeën kunnen ontwikkelen,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie.
In Ansen, een klein dorp tussen Dwingeloo en Ruinen in de provincie Drenthe, zijn de inwoners sinds 2012 bezig om alle huizen in hun dorp energieneutraal te maken. Dat doen zij onder de naam energieKansen, dat uitgesproken kan worden als energiek Ansen en maar ook als energie kansen. “Een woordgrapje,” zegt Gert-Jan Evers, projectleider Expeditie energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe. “Aan dit project hebben we in 2017 de eerste voucher in onze subsidieregeling voor energiecoöperaties uitgereikt.”
Provincie Drenthe is voornemens om subsidie te verlenen voor de komst van vijf openbare waterstofvulpunten in de provincie. Daarmee stimuleert de provincie het rijden op groene waterstof. “Drenthe streeft er - samen met de provincie Groningen - naar om dé waterstofregio van Europa te worden,” zegt Rein Bouwer, deelprogrammaleider energiemaatregelen. Resato, producent van waterstofvulpunten en Orange Gas gaan de vulpunten realiseren.
In hun afstudeerfase lopen studenten van het Alfa College uit Hoogeveen en het Drenthe College uit Assen gedurende zes maanden stage als ‘groene boa’ in de Drentse natuurgebieden. “De studenten Toezicht, Handhaving en Veiligheid mogen in de praktijk kijken hoe het eraan toegaat,” zegt Marieke Keurs, de groene regisseur van de provincie Drenthe. “Als provincie coördineren wij de samenwerking in de groene handhaving en zetten we gezamenlijk hoog in op de uitvoering van het toezicht in het buitengebied. Ondersteuning van de volgende generatie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hoort daarbij.”
De gemeente Aa en Hunze zat enkele jaren geleden in de maag met de dreigende verpaupering van een tegen het centrum gelegen gebied, een wijk met gezinswoningen uit de jaren ’60 en ‘70. In het gebied staan 140 sociale huurwoningen en 3 appartementencomplexen van Woningstichting De Volmacht en circa 100 koophuizen. Ook staat in het gebied een zorgcomplex van Icare (Dekelhem). Met de conclusie dat verloedering negatief terugslaat op de leefbaarheid en op de verhuur- en verkoopbaarheid van woningen in het gebied, was het tijd voor actie!
In het dorp Weerdinge wordt het verwijderen van asbestdaken op schuurtjes gezamenlijk aangepakt. Het plan werd eind 2017 bedacht door inwoner Johan Haan en kwam als winnaar uit de bus met ideeën om de leefbaarheid in het dorp te vergroten.
Voor jonge landbouwers (<40 jaar) stelt de provincie Drenthe in samenwerking met de Europese Unie subsidie beschikbaar ter verduurzaming van hun bedrijf. De subsidie is geopend van 2 december 2019 tot en met 7 februari 2020. Projectleider Plattelandsontwikkeling Gerrie van der Vegt legt het hoe en het waarom uit van deze subsidie, die kortweg JOLA wordt genoemd.
In het Drents-Friese Wold heeft een oehoe-paar deze zomer een aantal jongen met succes grootgebracht. Het is de eerste keer dat deze grote uil in Drenthe jongen heeft uitgebroed. Om dit voor onze provincie unicum te vieren kreeg Henk Jumelet, gedeputeerde Provincie Drenthe, van boswachter Widmar van de Meer van Staatsbosbeheer woensdag een geboortekaart aangeboden.
De VAM-berg is uitgegroeid tot een trekpleister van formaat en staat op de bucketlist van bijna elke wielrenner in Nederland. Vanaf vorige week kunnen ook wandelaars, mountainbikers en ruiters er terecht. Vanuit provincie Drenthe is projectleider Erwin Veldman betrokken bij dit unieke project.
De doorfietsroute tussen Assen en Groningen gaat ‘De Groene As’ heten. Dat werd bekendgemaakt tijdens de opening van het eerste Drentse deel van het fietspad. Jan de Roos uit Groningen is de bedenker van de naam.