Alle artikelen
Turf af moeten graven om huizen te kunnen verwarmen en machines draaiende te houden. Dat is iets van vroeger: niet meer van deze tijd. Het verleden is echter niet ver weg. In het Drentse landschap zie je nog dagelijks de sporen van toen. Sporen die onder meer nagelaten zijn door de familie Rahder, de voorouders van Peter Voerman, werkzaam bij de provincie Drenthe. Zij veranderden Drenthe. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook op maatschappelijk gebied.
Ervaringsdeskundige Charlotte Feijen helpt anderen die nu in het schuitje zitten, waarin zij jaren geleden verkeerde. Door haar eigen ervaring kan zij zich goed inleven en weet zij wat er speelt. En nog belangrijker: wat hebben de mensen die ze helpt nodig om verder te komen.
Samen met een aantal landen om ons heen werkt Nederland mee aan het Interreg-project Topsoil. Vrij vertaald: bovengrond. De bovengrond is de bovenste laag van de bodem. Die laag is 30 meter dik. Het antwoord op de vraag ‘Wat is het effect van klimaatverandering op de bovengrond?’ komt met dit project een stapje dichterbij.
Het college van Gedeputeerde Staten stelt aan Provinciale Staten voor om de komende jaren op 13 verschillende thema’s extra ontwikkelingen te stimuleren of mogelijk te maken, met een totaalbedrag van € 52,5 miljoen. Dat blijkt uit de Investeringsagenda 2020-2023, die het college op 17 maart 2020 aan PS heeft aangeboden.
Toespraak Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma
Vanaf augustus 2020 wordt de tweede editie van het programma ‘de Boomhut Battle’ door de EO uitgezonden op NPOZapp. In zes afleveringen van dit familieprogramma gaan vier teams een boomhut bouwen in Drenthe. Daarnaast battelen de kinderen van de teams tegen elkaar in verschillende opdrachten, die plaatsvinden in het Drentse landschap. Met deze opdrachten valt er wat te verdienen: bijvoorbeeld extra materialen of extra helpende handjes.
Het huidige Westerse eetpatroon bevat te veel koolhydraten en te weinig gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels, mineralen en vitaminen. Met dit statement begint het Drentse bedrijf FoodBasics haar levensverhaal. Het bedrijf verkoopt kant- en klare producten die dit patroon kunnen doorbreken. “De producten, zoals brood, crackers en pasta, zijn smaakvol, natuurlijk én verkrijgbaar in de supermarkt,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie Drenthe.
Al in 2011 werd in de Drentse gemeente Noordenveld de energiecoöperatie NoordseVeld opgericht. Doel: groene energie opwekken. Door Noordenvelders voor Noordenvelders. “Inwoners kunnen hierdoor zelf aan de slag met de energietransitie,” zegt Gert Jan Evers, projectleider Expeditie Energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe.
Wat is nu typisch Drents? Over het antwoord hoefden studenten van de ICT Academie in Hoogeveen niet lang na te denken: schapen! In opdracht van de provincie Drenthe bedachten de studenten een ludieke manier om het Drents Internet der Dingen Initiatief (DIDI) onder de aandacht te brengen. Het resultaat? De Proof of Concept Find your sheep. “Toeristen zouden met Find your sheep gemakkelijk kunnen achterhalen waar de Drentse schaapskuddes zich bevinden,” vertelt Esmeralda Top, aanjager innovatie en ondernemerschap gericht op de digitale economie.
Als provincie formuleren we beleid en voeren daar regie op, we ondersteunen en we stimuleren. Dat doet de provincie op velerlei gebied, maar geen gebied zo bijzonder en uniek als het Drentsche Aa-gebied. “Er wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd en alles zit erop en eraan,” zegt Kees Folkertsma, gebiedscoördinator Drentsche Aa bij de provincie.