Drenthe reist Duurzaam ondersteunt Cosis met waardevolle bijdrage

Gepubliceerd op 14 augustus 2024

Het programma Drenthe reist Duurzaam van de provincie Drenthe heeft zorgorganisatie Cosis een fietszuil geschonken. Met deze fietszuil wil Drenthe reist Duurzaam Cosis in het zonnetje zetten vanwege de stappen die ze hebben gezet op het gebied van duurzaam reizen. Cosis zet in op een duurzame en leefbare wereld en dat betekent ook het terugdringen van de CO2-uitstoot via mobiliteit. Zo stimuleren ze niet alleen fietsgebruik onder medewerkers, maar zetten ze de fiets ook in om de zelfstandigheid van cliënten te vergroten.

Meer beweging voor iedereen binnen de organisatie

De nieuwe fietszuil heeft als doel om het fietsen onder de cliënten en medewerkers van Cosis te stimuleren. Daarnaast heeft de organisatie een aantal bedrijfswagens afgeschaft. En is er geïnvesteerd in elektrische fietsen. Hierdoor biedt Cosis niet alleen een duurzaam reisalternatief aan haar medewerkers, maar krijgen de cliënten ook de kans om hun mobiliteit en zelfstandigheid verder te ontwikkelen. Met als positief gevolg dat de cliënten op termijn zelfredzamer worden en meer regie over hun eigen leven kunnen voeren.

Duurzaamheid en gezondheid

Ook de medewerkers worden aangemoedigd om hun ambulante cliënten met de fiets te bezoeken. De verschuiving van het autogebruik naar het pakken van een e-bike draagt bij aan de verduurzaming van de organisatie. Het bevordert bovendien de vitaliteit en gezondheid van medewerkers, wat aansluit bij de doelstellingen van het programma Drenthe reist Duurzaam.

Greendeal 3.0

Mabel Stevens is o.a. vervoerscoördinator Zuidoost Drenthe en lid van het inspiratieteam Duurzaamheid bij Cosis. Mabel vertelt: “Cosis wil een voorbeeld zijn voor andere organisaties, daarom kiezen wij bewust voor duurzaamheid. Onze directie heeft onlangs de ‘Greendeal 3.0’ getekend. In deze overeenkomst staat hoe Cosis een bijdrage levert aan een duurzame(re) en leefbare wereld en kiest voor activiteiten die bijdragen aan een maatschappelijk verantwoorde organisatie.

Dit willen we bereiken door in te zetten op de gezondheid van medewerkers en cliënten, de bewustwording en kennis op het gebied van duurzaamheid vergroten en zoveel mogelijke circulaire zorg bieden waarbij zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt. Ook streven we naar voldoende beweging en gezonde voeding. Daarnaast innoveren we op het gebied van digitalisering, eHealth en robotisering om de zorg duurzaam te ondersteunen.”

Trotse cliënten en medewerkers

“Sinds de coronaperiode zijn medewerkers meer thuis gaan werken. Hierdoor maken we minder kilometers en maken we bewustere beslissingen op het gebied van dienstreizen. Als een vergadering digitaal kan, dan kiezen we hier bewust voor. Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk en ik kies er bewust voor om te wonen op de plek waar ik werkzaam ben.

Voor Cosis is iedereen van waarde. Iedereen doet ertoe en levert binnen de eigen mogelijkheden bijdragen aan de maatschappelijke omgeving. Cosis staat voor een duurzame inzetbaarheid van onze mensen die zich bewust zijn van hun prestaties en die daar terecht trots op zijn. In de gezonde leefomgeving die wij nastreven tellen cliënten, naast betrokkenen en medewerkers 100% mee.

Ook werken we samen met een ‘Inspiratieteam Duurzaamheid’. In dit team zitten tien mensen die zich inzetten om collega’s en cliënten te informeren en te inspireren met aansprekende voorbeelden en praktische tips om hun bijdrage te leveren aan de ambitie van Cosis om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo proberen we cliënten en collega’s grip te bieden op het thema duurzaamheid en om ideeën om te zetten in gerichte acties die impact maken. Samen maken we stappen voor een duurzame toekomst.”

Een waardevolle bestemming

De provincie Drenthe heeft Cosis een fietsreparatiezuil geschonken, omdat deze organisatie vooruitstrevend is op het gebied van duurzame mobiliteit en hiermee een voorbeeld is voor andere Drentse organisaties. Deze zuil is een symbolisch gebaar en zorgt er hopelijk voor dat de medewerkers van Cosis in de toekomst (nog meer en vaker) per fiets naar het werk reizen.

‘Dit soort initiatieven verdienen een steuntje in de rug’

“Dit soort initiatieven verdienen een steuntje in de rug", aldus Sanne Bakker van Drenthe reist Duurzaam. Cosis wil vanuit een duidelijke visie en ambitie aan de slag met mobiliteit. En je ziet dat het mes aan verschillende kanten snijdt. Zowel op het gebied van vitaliteit voor medewerkers en cliënten, als op het gebied van CO2-reductie en het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen.

Ik vind het erg leuk om een bijdrage te leveren in het ondersteunen van Cosis. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van data, het nadenken over welke stappen je kunt zetten en met het bedenken van acties en campagnes om bijvoorbeeld fietsgebruik blijvend onder de aandacht te brengen."


Doelstellingen Drenthe reist Duurzaam

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de sector Mobiliteit de CO2-uitstoot met 15% moet verminderen. Het grootste deel van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door verplaatsingen van-, naar- en tijdens het werk; het woon-werkverkeer en het zakelijk verkeer door medewerkers. Werkgevers spelen een belangrijke rol in het behalen van deze doelstelling, en daarom richt Drenthe reist Duurzaam zich op het ondersteunen van deze doelgroep door ze kosteloos op weg te helpen.

Dit doet Drenthe reist Duurzaam door met organisaties in gesprek te gaan over thema’s als hybride werken, groen reizen en het stimuleren van fietsen onder medewerkers. Ook adviseert Drenthe reist Duurzaam over hoe je medewerkers kunt motiveren om anders te (blijven) reizen. Vergeet niet dat een duurzaam mobiliteitsbeleid een werkgever aantrekkelijk maakt voor (toekomstige) medewerkers.

Maak ook werk van duurzame mobiliteit

Heeft jouw organisatie 100 of meer medewerkers? Dan moet je vanaf 1 juli 2024 de gegevens over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van medewerkers registreren. Dit is een verplichting van de overheid, genaamd 'Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit’ (WPM). Hiermee wil de overheid de CO2-uitstoot in kaart brengen en rond 2030 met 1,5 megaton verminderen. Tevens draagt dit bij aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van werkgevers.

Wil jij werk maken van duurzame mobiliteit? Of denk je dat jouw werkgever hulp kan gebruiken op dit gebied? Laat het ons weten via info@drenthereistduurzaam.nl. Onze mobiliteitsadviseurs nemen contact met je op.