Koken met kinderen draagt bij aan gezond eetpatroon
Geeft jouw kind op de vraag “wat is je lievelingseten” ook een van onderstaande antwoorden?
- Patat
- Pannenkoek
- Pizza
Lees dan verder.
Als ouder wil je graag dat je kind gezond eet. Als ouder weet je ook dat dit een dagelijkse uitdaging kan zijn. Natuurlijk is het erg belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Als steuntje in de rug is er een nieuw kookboek uitgebracht voor en door kinderen: Kindermenu 2.0 - het 2e kookboek! Basisschoolleerlingen uit de provincie Drenthe ontvingen hiervan onlangs een exemplaar. Het boek komt voort uit de kookwedstrijd Kindermenu 2.0. Een initiatief van provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond. Scholieren bedachten een gezond, regionaal én lekker recept voor op de kaart bij Drentse restaurants. In het kookboek staat een overzicht van alle deelnemende restaurants die een kidsproof menu serveren. Ook handig: alle recepten staan ook in het boek! Door kinderen te betrekken bij het koken en zoveel mogelijk te laten helpen, zullen ze meer leren over gezonde voeding. Hieronder staan 5 tips om dit tot een succes te maken!
1. Neem je kind mee om de boodschappen te halen
Doordat kinderen inzicht krijgen in wat er in een maaltijd zit, zullen ze eerder geneigd zijn om te willen proeven. Zelf in de winkelkar leggen, op de band en afrekenen. Kinderen krijgen zo verantwoordelijkheidsgevoel en zijn meer betrokken bij wat er straks op hun bord komt te liggen. Probeer ook eens zo veel mogelijk lokaal te kopen! Of haal je ingrediënten rechtstreeks bij de boerderij!
2. Betrek je kind bij het voorbereiden
Snijden van groenten met een mes, wassen met water, afwegen op een weegschaal of het knippen van kruiden met een schaar. Kinderen houden van werken met echte materialen. In de keuken schuilen echter ook gevaren, pas goed op met wat je je kind wel en niet laat doen en blijf er altijd bij. Snijden kan natuurlijk in sommige gevallen ook prima met een (stomper) botermes!
3. Laat je kind ook echt koken
Het is natuurlijk jammer wanneer je al die moeite hebt gedaan en vervolgens de rijst niet kunt zien pruttelen in de pan en niet kunt ruiken en zien hoe de groenten klaargestoomd worden. Laat je kind echt meekoken, maar uiteraard op een veilige manier. Misschien kan je kind op een veilig afstandje op een krukje staan of heb je ruimte waar je het even kunt neerzetten en er in de pannen geroerd kan worden.
4.Maak een kleurrijk en niet te vol bord
Een bord dat vol ligt met eten kan tegen gaan staan, dat gevoel herken je als ouder vast. Gooi daarom niet het hele bordje van je kind vol, maar leg het zo neer dat de hoeveelheid te overzien is en niet meteen al weerstand oproept: “Moet ik dat allemaal opeten??” Onder het mom van “het oog wil ook wat” mag het er best gezellig uitzien, dus daag je creatieve geest uit en maak er wat moois van!
5. Verwerk fruit in je toetje
Veel toetjes voor kinderen bevatten ontzettend veel suikers. Als je toch samen bezig bent in de keuken, kun je ook best makkelijk zelf een toetje in elkaar zetten. Gebruik yoghurt of kwark en versier het met vers fruit.
Wil je het kookboek voor kinderen inzien en zelf aan de slag gaan met lekkere recepten voor en door kinderen? Bekijk dan snel Kookboek 2.0 deel 1 (pdf?handheld=true, 37 MB) en deel 2 (pdf?handheld=true, 8.2 MB)!