Alle artikelen
Het programma Drenthe reist Duurzaam van de provincie Drenthe heeft zorgorganisatie Cosis een fietszuil geschonken. Met deze fietszuil wil Drenthe reist Duurzaam Cosis in het zonnetje zetten vanwege de stappen die ze hebben gezet op het gebied van duurzaam reizen. Cosis zet in op een duurzame en leefbare wereld en dat betekent ook het terugdringen van de CO2-uitstoot via mobiliteit. Zo stimuleren ze niet alleen fietsgebruik onder medewerkers, maar zetten ze de fiets ook in om de zelfstandigheid van cliënten te vergroten.
Op zaterdag 15 juni werd de Dag vande Noord-Nederlandse Archeologie gehouden in het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis. Het doel hiervan is om het archeologisch erfgoed van Noord-Nederland te vieren en onder de aandacht te brengen. Het NAD is een gezamenlijk archeologisch depot voor archeologische vondsten uit Friesland, Groningen en Drenthe. Marijke Nieuwenhuis is provinciaal archeoloog bij de provincie Drenthe en blikt terug op een geslaagde dag.
Het in stand houden van monumentale gebouwen en objecten is één van de kerntaken van de provincie. Dit wordt ook wel erfgoedzorg genoemd. Hierdoor wordt de historie beschermd, benut en kunnen toekomstige generaties ook genieten van het erfgoed. De provinciale monumentenlijst wordt soms aangevuld. Binnenkort wordt ook de Würzburg Radiotelescoop op het terrein van het voormalige Planetron in Dwingeloo aan de lijst toegevoegd.
Onder aanvoering van het bestuur van koren- en oliemolen Woldzigt in Roderwolde is op 7 december 2023 het ambacht van olieslaan toegevoegd aan de lijst van Nederlands Immaterieel Erfgoed. Olieslaan draagt, zo is gemeld, bij aan ‘het bevorderen en het verzekeren van de instandhouding van cultuurhistorische molens in de provincie Drenthe’. Dit is één van de redenen waarom de provincie Drenthe deze aanvraag mede ondersteund heeft.
Vanaf 4 april kun je een wandeling uitstippelen op de in totaal 5.500 kilometer aan wandelpaden van het wandelknooppunten netwerk in Drenthe. Dit netwerk stelt wandelaars in staat om op basis van knooppunten gemakkelijk en flexibel kleine wandelingen of langere tochten uit te stippelen. Het netwerk bestaat voornamelijk uit onverharde paden door afwisselende landschappen. Inwoners en toeristen kunnen de omgeving en landschappen in Drenthe op deze manier (opnieuw) ontdekken.
Gemeente Assen en de Protestantse kerk in Assen zijn een project begonnen om het lezen te bevorderen en te praten over armoede in de klas. Zij hebben daarvoor de ‘Leskist Kansrijk’ van Stichting Positive Minds naar Drenthe gehaald. Het lesmateriaal en de bijbehorende boeken over armoede zijn bedoeld voor kinderen in de bovenbouw van basisschool groep 7 & 8, de brugklas van het voortgezet onderwijs en ook voor leerlingen op het VMBO.
Een kunstwerk in de vorm van een jurk; dat is de Amsterdam Rainbow Dress. Deze jurk heeft als doel het debat en het bewustzijn over inclusie en gelijke rechten van de mens over de hele wereld aan te moedigen.
Drenten vanaf 16 jaar en ouder krijgen voor het eerst de kans om via een Burgerberaad mee te denken en invloed uit te oefenen op de toekomstige woonopgave in de provincie. Dertigduizend inwoners ontvingen een brief met een uitnodiging voor het invullen van een vragenlijst.
Lekker sporten en bewegen is belangrijk. Het geeft energie, plezier en is goed voor de gezondheid. De provincie vindt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om mee te (kunnen) doen aan sport- en bewegingsactiviteiten. Bij veel Drenten speelt beweging al een belangrijke rol. Zij maken bijvoorbeeld fietstochten door de schilderachtige landschappen die onze provincie rijk is of voetballen bij de lokale vereniging. Dit geldt alleen nog lang niet voor iedereen. Zij willen wel graag in actie komen, maar doen dit nog niet. Hoe krijgen we deze 175.000 mensen nou in beweging? Hans Derks is programmamanager bij Drenthe Beweegt en houdt zich al jarenlang bezig met dit vraagstuk.
Het voormalige munitiedepot in Nieuw-Balinge heeft niet alleen een historische waarde, maar biedt ook een plek waar veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Momenteel werken de veteranen vrijwillig aan de ontwikkeling en exploitatie van het provinciale depot voor oude bouwmaterialen. Dankzij de provinciale bijdrage van 150.000 euro uit de Sociale Agenda heeft het project in elk geval zekerheid tot en met 1 januari 2025.