Zelf maatregelen uitvoeren of juist laten uitvoeren?


Alfred Middelkamp is in juli 2020 in Assen komen wonen met zijn gezin en hij heeft een ambitieus plan: hij wil zijn gehele woning verduurzamen. Maar hoe pak je dat aan? Welke maatregelen neem je en voer je dat allemaal zelf uit of laat je dat doen? Wij mogen Alfred volgen op zijn weg naar een duurzame woning. In dit vierde artikel: ga je maatregelen zelf uitvoeren of laat je dat juist doen?

Alfred, jij doet veel dingen zelf. Is dat een bewuste keuze?

“Zeker! Ik ben ook zo opgevoed: zelf ‘klussen’ in huis is wat mij betreft net zo vanzelfsprekend als zelf een fietsband plakken of de tuin snoeien. Natuurlijk speelt ook geld een rol: het is gewoon veel goedkoper als je dingen zelf doet. Daarnaast zit ik vanwege mijn kantoorbaan veel stil in een week, het is dan fijn en gezond om ook eens wat met je handen te doen en je hoofd wat rust te geven. Bovendien geeft dat voldoening en maakt het mij meer trots op het eindresultaat.”

Moet je veel technische of bouwkundige kennis hebben om zelf aan de slag te kunnen?

“Kennis heb je eigenlijk amper nodig, want op internet, bijvoorbeeld op de website van het Drents Energieloket en de website van Milieu Centraal, vind je echt alle informatie die je nodig hebt. Het verschil zit ‘m in hoe handig en ervaren je bent met doe-het-zelven. Het is voor iedere maatregel verschillend. LED-verlichting of tochtstrips plaatsen kan echt iedereen. Het plaatsen van een energiemonitor of een slimme thermostaat lukt prima als je zelf bijvoorbeeld ook een modem of tv-ontvanger kan installeren. Bij een aantal klussen, zoals dakisolatie en voorzetramen plaatsen, moet je echt met een boor, zaag en schroevendraaier aan de slag, dus dan is het wel handig als je wat ervaring hebt.”

Maatregelen laten uitvoeren kost meer geld, maar kan wel handiger zijn. Wanneer kies je juist voor zelf doen of juist voor laten doen?

“Het isoleren van de spouwmuur en het plaatsen van zonnepanelen moet je niet zelf doen. Daarvoor heb je echt specifieke kennis, kunde en ervaring nodig. En gespecialiseerde bedrijven doen dat in een dagje, dus het is echt niet nodig om je daar zelf in te storten. Sommige mensen kunnen zelf een radiatorkraan vervangen en technisch zou mij dat ook wel moeten lukken, maar vanwege het risico op lekkage heb ik dat ook laten doen door een vakman. Datzelfde geldt voor het plaatsen van dubbel glas: dat komt precies en het zou mij veel tijd kosten om uit te vogelen hoe het moet, terwijl het voor een vakman zo gepiept is en dat zit het er perfect in.”

“Bij de overige maatregelen heb ik ervoor gekozen om het zelf te doen. Voor de dakisolatie was dat bijvoorbeeld een makkelijke keuze. De isolatie kwam namelijk achter de knieschotten dus de afwerking hoefde ook niet perfect te zijn. Bovendien kon ik het even laten liggen en de volgende dag verder gaan als ik weer zin had, dat scheelt ook. Als je in de woonkamer de ramen eruit haalt, dan moet je het ook meteen afmaken.”

Wat zou je andere mensen aanraden die twijfelen over of ze maatregelen zelf gaan uitvoeren of juist laten doen?

“Ik heb drie tips voor andere mensen.”

  • Onderschat jezelf niet, er zijn best veel dingen die je zelf kunt doen. Dat maakt de verduurzaming veel betaalbaarder en het maakt je ook trotser op het resultaat. Vaak kun je ook een combinatie maken: zo heb ik de thermostaatkranen laten installeren door een vakman, maar vervolgens zelf de slimme thermostaat geïnstalleerd en ingeregeld.
  • Kijk op YouTube! Voor elke maatregel vind je prachtige video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een klus uitvoert. Die video’s zitten vol handige tips, zoals het snijden van de dakisolatie met een broodmes of het tijdelijk vastzetten van een gipsplaat met een steunlatje.
  • Ten slotte: als je specifiek gereedschap nodig hebt, zoals schragen of een installatietang, hoef je dat meestal niet te kopen, één van je vrienden of familieleden heeft er altijd wel één. Dus: durf te vragen!

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen en filmpjes waarin we Alfred Middelkamp volgen in zijn weg naar een duurzame woning.