Passie op het platteland
Met het programma ‘Podium Platteland 2.0’ wil de provincie Drenthe de leefbaarheid in Drenthe versterken door culturele projecten. Eén van de projecten die van start is gegaan heet ‘Passie op het platteland’; ‘een artistiek- en maatschappelijk samenwerkingsproject door en voor jongeren op het Drentse platteland’. Initiatiefneemster Vera Vos, die aan kunstacademie Minerva studeert, toert met een knalgele Volkswagenbus door De Wolden, op zoek naar die passie.
Ze vond het heerlijk in Groningen, waar ze studeert en tot voor kort op kamers woonde. Een rijk aanbod aan kunst en cultuur, levendigheid op straat. Maar toch miste Vera Vos (22) iets: het platteland, of beter gezegd de omgeving waar ze vandaan komt, de Wolden. Terwijl studiegenoten het dorp definitief achter zich lieten, keerde zij juist terug naar haar roots. Ze gaf zichzelf een opdracht mee: wat maakt het platteland ook voor jongeren een bijzondere plek om te wonen?
Vos, die zich ‘social designer’ noemt, bedacht daarom het project ‘passie op het platteland’. Het is bedoeld als ´een inspirerende verbinding tussen jongeren, het platteland, hun passie en de buitenwereld’. Die zoektocht voert ze uit in een knalgele Volkswagen T3 bus, waarmee ze samen met filmmaker Manon Hessels (26, Ruinen) en jongerenwerker Mascha Konterman (28) door de Wolden trekt, op zoek naar inspirerende verhalen.
Diepgang
Dat klinkt mooi, maar wat zijn dan die inspirerende verhalen? Vos: “Er is bijvoorbeeld een meisje dat al haar hele leven lang op het platteland woont. Daar ontdekte ze haar grote passie voor het trainen van IJslanders en de ambacht van een hoefsmid, waar ze inmiddels als 19 jarige al haar eigen bedrijf in heeft. Ze zei heel mooi: “Mijn thuis op het platteland geeft mij het gevoel dat ik daar op een eiland woon, waar ik onafhankelijk ben en kan ontdekken wat bij mij past.” Ze volgt dus haar passie. Aan de vraag: ‘Hoe vind je het om op het platteland te wonen?’, koppelen we dus de vraag: hoe staat jouw passie in verbinding met het wonen op het platteland? We gaan nadrukkelijk op zoek naar diepgang. Ik hoor vooral jongens heel vaak zeggen: ‘Het is hier gewoon mooi.’ Dat wil ik proberen inhoud te geven: ‘Wat is er dan zo mooi?’
Die verhalen worden op verschillende manieren vastgelegd. Sommige jongeren worden gefilmd, wat moet leiden tot een documentairereeks. “Daarnaast maken we een website met daarop een interactieve kaart, waarop alle verhalen van jongeren uit De Wolden aan te klikken zijn. Zo kun je ook meteen de tour zien die we met onze oldtimer bus afleggen.”
Bioscoop
Het doel is dat zo'n 25 tot 30 jongeren hun verhaal via de social media te delen, naast de groep die In de documentaireserie komen. “En als de documentairereeks af is, zouden we deze ook graag live vertonen op verschillende plekken in De Wolden. Wellicht in de vorm van een openluchtbioscoop.” Beelden en video’s spreken jongeren toch vaak het meest aan.”
Met haar project wil Vos haar steentje bijdragen aan het cultuuraanbod op het platteland. “Ik vind het heel leuk als dingen er niet zijn, het zelf te gaan organiseren. En hier is nog heel veel mogelijk. We ontdekken op deze manier veel jongeren met leuke passies, die ze ook graag zouden willen delen met anderen in de vorm van workshops of optredens. Hierdoor borrelen weer allerlei nieuwe ideeën op, zo hopen we dat passie op het platteland iets bruisends blijft."
Passie op het platteland is één van de 9 projecten die tot nu toe subsidie hebben ontvangen via Podium platteland 2.0. Dit programma helpt sociaal-culturele projecten te realiseren. Cultuurmakers en maatschappelijke organisaties kunnen zich aanmelden via een formulier (verwijst naar een andere website) op www.podiumplatteland.nl (verwijst naar een andere website). Medewerkers van de provincie en Kunst & Cultuur gaan graag in gesprek met organisaties om hun idee verder vorm te geven. Vanuit de Sociale Agenda en de Cultuurnota van de provincie is geld beschikbaar voor deze subsidieregeling, die kan worden aangevraagd vanaf 1.000 euro tot maximaal 45.000 euro.
www.passieophetplatteland.nu (verwijst naar een andere website)