VoorDrenthe: Mede mogelijk gemaakt door
In de reeks ‘VoorDrenthe: Mede mogelijk gemaakt door’ belichten we vanuit twee kanten samenwerkingen tussen partners in Drenthe en de provincie Drenthe. Via video komt een partner aan het woord. Dit kan gaan over een subsidieregeling waar hij/zij gebruik van heeft gemaakt of een andere vorm van partnerschap. In tekst wordt de rol van de provincie aan de hand van een interview verder uitgewerkt. In Drenthe doen we het samen, zoals deze reeks laat zien.
Wie in Drenthe een voedselbos wil bouwen, kan daarvoor terecht bij een team van vrijwilligers dat met kennis en kunde bijspringt. Het Drents Voedselbos Loket wordt medegefinancierd door de provincie Drenthe. Maar wat is een voedselbos eigenlijk en waarom vindt de provincie dit belangrijk? Marjan Ytsma, werkzaam op het thema landbouw en landbouwgebruik, geeft het antwoord.
Citizen Science wordt het genoemd, het fenomeen waarbij (grootschalig) onderzoek geheel of gedeeltelijk door burgers wordt uitgevoerd, onder begeleiding van of in samenwerking met professionele wetenschappers. Dat middel is in de Noordelijke provincies ingezet om de fijnstofconcentratie in beeld te brengen. Voldoet de Drentse lucht aan de strenge normen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt?
Het ‘Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland’, ontwikkeld door het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen om uitdagingen aan te gaan waar het landelijk gebied voor staat. Denk aan voedselproductie, klimaat en biodiversiteit. In 15 gebieden in het land wordt gewerkt met een regiospecifieke aanpak, waarbij een breed scala aan partners samenwerkt. Projectleider Rianne Vos legt uit hoe de provincie Drenthe deze samenwerking probeert te stimuleren en faciliteren, in plaats van te sturen.
Jonge boeren kunnen hun bedrijf verduurzamen met de Regeling Jonge Landbouwers, die voor de zesde keer wordt opengesteld. Met deze subsidie hebben boeren tot en met 40 jaar, de mogelijkheid hun bedrijf op een toekomstbestendige manier in te richten. Met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, voorzieningen voor weidegang of diervriendelijke vloeren. De subsidieregeling staat open vanaf 7 december 2020 t/m 12 februari 2021.
Het huidige Westerse eetpatroon bevat te veel koolhydraten en te weinig gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels, mineralen en vitaminen. Met dit statement begint het Drentse bedrijf FoodBasics haar levensverhaal. Het bedrijf verkoopt kant- en klare producten die dit patroon kunnen doorbreken. “De producten, zoals brood, crackers en pasta, zijn smaakvol, natuurlijk én verkrijgbaar in de supermarkt,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie Drenthe.
Al in 2011 werd in de Drentse gemeente Noordenveld de energiecoöperatie NoordseVeld opgericht. Doel: groene energie opwekken. Door Noordenvelders voor Noordenvelders. “Inwoners kunnen hierdoor zelf aan de slag met de energietransitie,” zegt Gert Jan Evers, projectleider Expeditie Energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe.
Wat is nu typisch Drents? Over het antwoord hoefden studenten van de ICT Academie in Hoogeveen niet lang na te denken: schapen! In opdracht van de provincie Drenthe bedachten de studenten een ludieke manier om het Drents Internet der Dingen Initiatief (DIDI) onder de aandacht te brengen. Het resultaat? De Proof of Concept Find your sheep. “Toeristen zouden met Find your sheep gemakkelijk kunnen achterhalen waar de Drentse schaapskuddes zich bevinden,” vertelt Esmeralda Top, aanjager innovatie en ondernemerschap gericht op de digitale economie.
Het platteland in Zuidwest-Drenthe laten bruisen, dát is de gedachte achter LEADER. Dit Europese subsidie, -kennis en -actieprogramma startte in 2015 om het platteland een boost te geven. Het aantal toeristen dat naar Zuidwest-Drenthe kwam daalde. De recreatieve sector zat in een neerwaartse spiraal. Met het LEADER project wordt samen met ondernemers en inwoners gewerkt aan een aantrekkelijker Zuidwest-Drenthe. Voor toeristen én inwoners.
Als provincie formuleren we beleid en voeren daar regie op, we ondersteunen en we stimuleren. Dat doet de provincie op velerlei gebied, maar geen gebied zo bijzonder en uniek als het Drentsche Aa-gebied. “Er wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd en alles zit erop en eraan,” zegt Kees Folkertsma, gebiedscoördinator Drentsche Aa bij de provincie.
Investeren in de toekomst is belangrijk. Zeker als het gaat om landbouw, één van de belangrijkste sectoren in onze provincie. Daarom heeft de provincie Drenthe het Programma Toekomstgerichte Landbouw met daarbij een subsidieregeling waardoor ondernemers in de akkerbouw, veehouderij en tuinbouwsector kunnen innoveren. “We ondersteunen ondernemers zodat zij hun briljante ideeën kunnen ontwikkelen,” zegt Ina Warmelts, accounthouder Agribusiness & Food bij de provincie.