Nieuwsberichten
Op vrijdag 25 oktober is de feestelijke opening van de Boonspolder en het bevergebied Spijkerboor. De herinrichting van ongeveer 25 hectare natuur in de Boonspolder en het bevergebied in Spijkerboor is zo goed als afgerond. Waterberging en waterbeheersing speelden bij de herinrichting een grote rol. Deze mijlpaal is gevierd met korte toespraken en een officiële openingshandeling in het gebied, waarbij dorpsbewoners en betrokkenen aanwezig zijn.
Het realiseren van voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle inwoners van Drenthe. Dat is de doelstelling van de nieuwe Woonagenda 2024-2028. De agenda werd vandaag gepresenteerd door Gedeputeerde Staten van Drenthe en wordt in november besproken in de Provinciale Staten.
Het energiesysteem heeft met verschillende problemen te maken. Er is te weinig capaciteit, een deel van de infrastructuur is verouderd en er komen steeds meer nieuwe energiebronnen bij. Het is dan ook een flinke puzzel om goede oplossingen te ontwikkelen voor een goedwerkend, duurzaam energiesysteem. Hoe mooi is het als je op één plek met die puzzel aan de slag kunt?
Bijna 500 jongeren gaven advies aan de provincie Drenthe voor de Omgevingsvisie, een toekomstplan voor de fysieke leefomgeving. Vandaag stelden Gedeputeerde Staten de Contournota vast, een eerste tussenstap. Met hulp van de jongeren, gemeenten, waterschappen en samenwerkingspartners zijn daarin eerste denkrichtingen bepaald. Provinciale Staten bespreken de Contournota op 20 november.
In september 2023 is er een grote brand geweest bij afvalverwerker AVR Rozenburg, waardoor tot en met oktober 2024 de verbrandingscapaciteit niet beschikbaar is. Dit betreft 17% van de Nederlandse verbrandingscapaciteit. Meerdere afvalverwerkers in Nederland hebben het AVR-afval tijdelijk opgeslagen. Sinds augustus 2024 heeft ook Attero Wijster tijdelijk AVR-afval opgeslagen. Het gaat hierbij om ongeveer 100.000 ton afval dat maximaal drie jaar opgeslagen wordt.
Samen werken aan windenergie
De Drentse en Overijsselse overheden werken vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) aan het opwekken van duurzame energie. De RES is een opgave vanuit het Rijk voor gemeenten en provincies en gaat over het opwekken van bepaalde hoeveelheden duurzame energie. Een aantal gemeenten in Drenthe en Overijssel gaat verkennen waar de opwek van windenergie mogelijk is. Ontwikkelingen in de buurt van grensgebieden kunnen gevolgen hebben voor buurgemeenten en omwonenden. Daarom gaan de gemeenten De Wolden, Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en de provincie Drenthe samenwerken.
Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben op 15 oktober 2024 ingestemd met het Plan van Aanpak voor de duurzame bescherming van de Drentsche Aa als drinkwaterbron. In het Plan van Aanpak zijn aanbevelingen van de adviescommissie Vervolg-UPDA verwerkt. In zestien concrete maatregelen staat beschreven wie waarvoor aan de lat staat. De gezamenlijke overheden -provincie, gemeenten en waterschappen- dragen de zorg voor een robuuste en duurzame bron voor drinkwaterwinning van de Drentsche Aa. Met bijdragen van waterbedrijven en LTO en input van de gebiedspartners NMF en Staatsbosbeheer zetten we deze opgave voort.
Netbeheerder TenneT wil op verschillende plekken bij Wijster, Hoogeveen en Dedemsvaart een ondergrondse elektriciteitskabel aanleggen. Dat is nodig, omdat de vraag naar elektriciteit in Drenthe en Overijssel toeneemt. Inwoners en belanghebbenden kunnen vanaf 24 oktober 2024 de voorgestelde routes voor de kabels inzien en hun zienswijze indienen bij de provincie Drenthe.
De genomineerden voor Hét compliment van Drenthe 2024 zijn bekend! Ook dit jaar zijn er vijf bijzondere Drentse vrijwilligersorganisaties geselecteerd als kanshebber voor Hét compliment van Drenthe. Van 14 tot en met 31 oktober kunnen alle inwoners van Drenthe hun favoriete vrijwilligersorganisatie ondersteunen via de website van de provincie Drenthe.
Ter afsluiting van De Week van Ons Eten in Drenthe heeft gedeputeerde Willemien Meeuwissen op zaterdag 12 oktober drie Waarde-Ringen uitgereikt. Dit is een teken van waardering voor drie ondernemers die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen consument en producent te verbeteren. Dit jaar gaan de Drentse Waarde-Ringen naar Ruth Middelwijk, Evelien Smit en Kees Sijbenga.