Gedeputeerde Egbert van Dijk in gesprek met veehouders over wolfwerende rasters
Een volle zaal in Grolloo tijdens de informatieavond over de subsidieregeling voor wolfwerende rasters. Veehouders uit de regio kwamen samen om informatie in te winnen over de bescherming van hun dieren tegen wolvenaanvallen. Gedeputeerde Egbert van Dijk was aanwezig om met hen in gesprek te gaan over hun ervaringen, rasters in het algemeen en de huidige praktijkproef in Drenthe in het bijzonder.
Bezorgdheid en bereidheid
Tijdens de avond werd duidelijk dat er onder veehouders bezorgdheid heerst over de effectiviteit van wolfwerende maatregelen. Tegelijkertijd is er een grote bereidheid om samen naar oplossingen te zoeken.
Van Dijk erkent de zorgen: “We begrijpen dat de aanvallen op vee een grote impact hebben op dierhouders. Daarom blijven we zoeken naar goed werkende preventiemaatregelen.”
Praktijkproef met draadrasters
In 2023/2024 voerde de provincie Drenthe een pilot uit met wolfwerende draadrasters. Dit type raster, dat snel geplaatst en verplaatst kan worden, bleek in eerste instantie niet volledig effectief. Er vonden aanvallen plaats binnen de omheiningen, waardoor het vertrouwen onder veehouders afnam. Toch is de provincie verdergegaan met (een aangepaste) praktijkproef.
Van Dijk benadrukt waarom de provincie de proef opnieuw heeft opgezet: “In andere landen werken deze rasters wél. Wij zijn ook nog volop aan het leren. De eerste resultaten zijn bemoedigend, want er is tot nu toe bij de nieuwe opzet van de praktijkproef nog geen aanval geweest.”
Nul aanvallen bij vernieuwde praktijkproef
De nieuwe praktijkproef, gestart op 1 oktober 2024 en lopend tot 31 mei 2025, richt zich op deze verbeterpunten, zoals het gebruik van betere materialen, nog nauwkeuriger de draden op de juiste hoogtes aanbrengen en zorgen dat er meer dan voldoende stroom op de rasters staat. Tien dierhouders nemen deel, met in totaal 2.000 tot 2.500 schapen beschermd achter de rasters. Momenteel staan er nog 20 rasters, die regelmatig worden verplaatst. Tot dusver zijn er geen aanvallen binnen deze nieuwe afrastering geregistreerd.
Van Dijk benadrukt dat deze praktijkproef aansluit bij de bredere strategie van de provincie Drenthe: “We zetten ons in voor een veilige en duurzame balans tussen mens, natuur en landbouw. Op de korte termijn werken we aan voorlichting en stimuleren we preventieve maatregelen zoals deze rasters. Op de lange termijn onderzoeken we met het Rijk en andere provincies de mogelijkheden van de aanpak van probleemwolven.”
Aanpak blijft in ontwikkeling
In 2024 zijn er in Nederland 796 aanvallen geweest door wolven. 29 Aanvallen waren achter een goedgekeurd wolfwerend raster, wat neerkomt op 3,7%.
“We doen op dit moment alles wat we kunnen doen om dierenhouders te helpen,” zegt Van Dijk. “Tijdens de vele gesprekken zoals die we op deze avonden hebben, luisteren we naar de zorgen van dierhouders. En we ondersteunen hen bij het beschermen van hun vee.”
Van Dijk sluit de avond in Grolloo af met een duidelijke boodschap: “We blijven werken aan oplossingen. Samen met veehouders, experts en natuurorganisaties zoeken we naar een balans tussen natuur en landbouw. Het doel is een veilige leefomgeving voor zowel boer als dier.”