Schakeltraject helpt jongeren op weg naar opleiding of werk
Jongeren die vastlopen in het mbo of moeite hebben met de overstap vanuit het voortgezet onderwijs naar het mbo, krijgen extra ondersteuning via het schakeltraject Oriënteren en schakelen van Werkplein Drentsche Aa. Dit traject combineert begeleiding en zorg om jongeren zo goed mogelijk te helpen bij hun stap naar onderwijs of werk. Dankzij een eenmalige subsidie van € 60.000,- vanuit de Sociale Agenda van de provincie Drenthe blijft het traject ook in 2025 beschikbaar.
Het schakeltraject sluit aan op het bestaande onderwijs- en zorgaanbod. Vaak worden deze gebieden apart georganiseerd, waardoor sommige jongeren buiten de boot vallen. Oriënteren en schakelen brengt deze werelden samen op een laagdrempelige locatie. Professionals uit onderwijs en zorg werken hier samen aan een kort traject op maat, zodat jongeren beter voorbereid zijn op een mbo-opleiding of een baan.
Deze aanpak helpt jongeren niet alleen op de korte termijn, maar vergroot ook hun kans op stabiel werk en een zeker inkomen in de toekomst. Gedeputeerde Turenhout: "Het is mooi om te zien hoe dit traject jongeren dat extra steuntje in de rug geeft, zodat ze vol vertrouwen hun toekomst tegemoet kunnen gaan."
Meer kansen voor jongeren
De subsidie komt uit de Sociale Agenda van de provincie Drenthe, waarin kansengelijkheid een belangrijk thema is. Jongeren die vroegtijdig stoppen met school, lopen het risico op een achterstand bij het vinden van een vervolgopleiding of een baan. Door vroegtijdig te stoppen missen ze vaak de kennis en vaardigheden die nodig zijn om werk te vinden en lopen zij vaak ook andere kansen om zichzelf te ontwikkelen mis. Oriënteren en schakelen voorkomt dat deze jongeren zonder perspectief thuis komen te zitten.
Sinds de start in 2023 zijn meer dan 200 jongeren en hun ouders begeleid. Voor ruim 50 jongeren betekende dit een succesvolle overstap naar het mbo. Andere deelnemers vonden een passende werkplek. Jongeren die extra ondersteuning nodig hebben, worden doorverwezen naar andere, beter passende trajecten.
Subsidie voorkomt gat in financiering
Het traject is onderdeel van de regionale programma’s voor voortijdig schoolverlaten en het Jongeren in Kansen-programma. Het is beschikbaar voor jongeren in Noord- en Midden-Drenthe, en de opgedane kennis wordt gedeeld met gemeenten en onderwijsinstellingen in de rest van de provincie.
Door vertraging in het landelijke beleid komen de nieuwe middelen voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten (VSV) pas vanaf 2026 beschikbaar. De subsidie van de provincie voorkomt dat het traject in 2025 tijdelijk stopt, zodat jongeren ook komend jaar de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.