Provincie Drenthe stelt de Acquisitie Agenda Drenthe vast
Vandaag heeft het college van Gedeputeerde Staten de nieuwe Acquisitie Agenda Drenthe vastgesteld. Met deze agenda voert de provincie een heldere strategie voor het aantrekken en ondersteunen van nieuwe bedrijven die zich in Drenthe willen vestigen. En voor bestaande bedrijven die binnen Drenthe willen verhuizen of uitbreiden. De Acquisitie Agenda Drenthe is een van de resultaten uit het Coalitieakkoord Samen bouwen we Drenthe! 2023-2027.
In het coalitieakkoord en de Economische Koers Drenthe wordt het belang van een goed vestigingsklimaat onderstreept, maar is ook duidelijk beschreven dat niet alles mogelijk is. Net als elders in het land, kent ook onze provincie uitdagingen op het gebied van stikstof, energie en de beschikbaarheid van ruimte en personeel. Dit vraagt om focus en het maken van duidelijke keuzes:
"De komende jaren focussen we op bedrijven die van toegevoegde waarde zijn voor bestaande bedrijven en clusters. En die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regionale economie en maatschappelijke veranderingen," vertelt gedeputeerde Willemien Meeuwissen.
Belangrijke sectoren
De Acquisitie Agenda Drenthe bevat de acquisitiestrategie en een helder afwegingskader. Het biedt duidelijkheid over de rol en inzet van de provincie en het beschrijft de uitvoering op hoofdlijnen. De provincie Drenthe focust zich in de acquisitie de komende jaren op vier kansrijke sectoren: de groene chemie, (bio)medische technologie, (Hoogwaardige) Maakindustrie en Agrofood. Deze sectoren zijn onder andere gekozen omdat ze sterk vertegenwoordigd zijn in Drenthe, volop in beweging zijn en kansen bieden voor de toekomst. Daarnaast zijn ze van betekenis voor belangrijke nationale technologieën en voor de brede welvaart. Met het afwegingskader in de Acquisitie Agenda wordt bepaald of een initiatief wordt ondersteund door de provincie Drenthe. Alle andere sectoren blijven vanuit het brede economische beleid gefaciliteerd.
Samenwerking cruciaal
De werving en ondersteuning van bedrijven die zich in Drenthe willen vestigen of uitbreiden is per definitie een samenwerking tussen alle partijen die zich met acquisitietrajecten bezighouden. De strategie van de provincie Drenthe sluit aan bij de inzet van de Noordelijke Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De provincie Drenthe gaat niet zelfstandig bedrijven werven, maar faciliteert en ondersteunt acquisitie initiatieven en trekt daarin gezamenlijk op met partners, zoals de NOM, gemeente(n), het ministerie van Economische zaken, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en/of bijvoorbeeld een clusterorganisatie.
Bekijk de Acquisitie Agenda Drenthe
