Provincie Drenthe investeert in toekomstbestendige bedrijventerreinen
De provincie Drenthe gaat zich inzetten voor het vergroenen en klimaatadaptief inrichten van bedrijventerreinen. Op woensdag 23 april ondertekenden gedeputeerde Willemien Meeuwissen en Edwin van der Strate, ambassadeur van het programma Werklandschappen van de Toekomst, hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Beide partijen spreken daarmee de intentie uit om tot 2027 samen te werken aan toekomstbestendige bedrijventerreinen, waar ruimte is voor groen, innovatie én mensen.
Nederland telt bijna 4.000 bedrijventerreinen, goed voor een gezamenlijke oppervlakte van 100.000 hectare. Slechts 1% daarvan is groen ingericht. De rest bestaat voornamelijk uit gebouwen, asfalt en beton. In Drenthe bevinden zich zo’n 115 bedrijventerreinen, waar ongeveer een derde van de werkgelegenheid in de provincie zich bevindt. Ze zijn van groot economisch én sociaal belang, maar krijgen steeds vaker te maken met problemen als wateroverlast en hittestress.
Voor ondernemers en de leefomgeving
Het vergroenen van bedrijventerreinen biedt ondernemers in Drenthe tal van voordelen. Denk aan een prettiger werkklimaat voor personeel, een aantrekkelijkere uitstraling voor klanten en bezoekers, meer biodiversiteit én bijvoorbeeld kansen om te besparen op energie en water. De komende drie jaar wordt aan deze opgave gewerkt door het nemen van innovatieve maatregelen op het gebied van vergroening en klimaatadaptatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkoelende groene gevels, collectieve waterberging of natuurlijke geluids- en zonnewering.
8 mei aanmelding open
Een eerste stap is het aanwijzen van een zogenoemd ambassadeursterrein. Hiervoor kunnen bedrijventerreinen zich vanaf donderdag 8 mei aanmelden. Op dit terrein komen onderzoek, onderwijs en innovatie bij elkaar om de beste methoden te ontwikkelen én uit te voeren. De opgedane kennis en ervaring wordt beschikbaar gesteld aan alle bedrijventerreinen in de provincie, die op termijn ook ondersteuning kunnen krijgen bij vergroening en klimaatadaptatie.
Een aantrekkelijk vestigingsklimaat
Gedeputeerde Willemien Meeuwissen benadrukt het belang van de samenwerking:
‘Als provincie willen we een aantrekkelijk ondernemersklimaat combineren met een toekomstbestendige leefomgeving. Met Werklandschappen van de Toekomst helpen we Drentse bedrijventerreinen om hun terrein te vergroenen en zich beter te wapenen tegen het veranderende klimaat.’
Een landelijk netwerk van groene werklandschappen
Werklandschappen van de Toekomst is een landelijk programma waarin overheden, bedrijven, ondernemersverenigingen, onderwijsinstellingen en andere partners samenwerken aan duurzame, gezonde en innovatieve werklocaties. Het doel: vergroening en klimaatadaptatie op bedrijventerreinen het ‘nieuwe normaal’ maken.
Drenthe is de zesde provincie die zich bij dit programma aansluit. Eerder gingen Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Flevoland al van start. In al deze provincies worden koploperterreinen geselecteerd die als voorbeeld dienen voor andere locaties.
Namens Werklandschappen van de Toekomst ondertekende ambassadeur Edwin van der Strate de samenwerking. ‘Fantastisch dat we samen met Provincie Drenthe de schouders gaan zetten onder de transitie naar groene en klimaatadaptieve bedrijventerreinen’, aldus Van der Strate. ‘Er komen grote uitdagingen op ondernemers en bedrijventerreinen af, op het gebied van personeel, ruimte, energie, water, klimaat en de afname van biodiversiteit. We hebben daar nog geen pasklaar antwoord op maar ondernemers op bedrijventerreinen zijn keihard nodig voor het duurzame verdienvermogen van Nederland én ook van Drenthe. De provincie is al gestart met de ondersteuning van energietransitie op bedrijventerreinen en nu gaan we daar met de Werklandschappen groen en klimaatadaptief aan toevoegen. Zo werken we samen aan Werklandschappen van de Toekomst in Drenthe én in heel Nederland.’