Feestelijke opening natuurgebied Noordma

Gepubliceerd op 9 april 2025

Het heringerichte gebied Noordma, ten zuiden van het Zuidlaardermeer, is 9 april geopend tijdens een feestelijke bijeenkomst met omwonenden, bestuurders en lokale partners. Met muziek, speeches van de bestuurders en excursies werd de opening van dit unieke beekdalgebied gevierd.

Openingsceremonie met toespraken en excursies

Tryntsje Slagman, voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie Hunze, opende de middag. Aansluitend hielden vertegenwoordigers van de provincie, Het Drentse Landschap, het waterschap en de gemeente Tynaarlo toespraken. Vervolgens werd het gebied op symbolische wijze geopend door de juiste puzzelstukken op de juiste plaats te brengen. Na de ceremonie was er een borrel en kregen alle genodigden de gelegenheid om deel te nemen aan excursies naar het gemaal, de uitkijktoren en de brug met faunapassage.

Waarom natuurherstel in Noordma zo belangrijk is

Noordma maakt deel uit van het beekdalsysteem van het Hunzedal, een natuurgebied waar de afgelopen jaren veel natuur is hersteld. Het gebied is opnieuw ingericht om de natuur sterker en veerkrachtiger te maken. De inrichting van Noordma maakt de ‘moerasdelta’ aan de zuidzijde van het Zuidlaardermeer compleet, zoals beoogd in de Hunze-visie uit 1995. Door de inrichting ontstaat samen met Tusschenwater, een langgerekt, nat moerasgebied als benedenloop van het Drentse deel van het Hunzedal. Dit draagt bij aan een robuuster watersysteem, meer biodiversiteit en vertraging van afvoer van water naar het Zuidlaardermeer.

In Noordma is er meer ruimte om water op te vangen tijdens natte perioden, zodat we voorbereid zijn op droogte in andere seizoenen. Dit zorgt ervoor dat de natuur ook in de toekomst tegen een stootje kan en er meer kansen zijn voor dieren zoals de otter en bijzondere moerasvogels. Het gemaal Oostermoer is visvriendelijk gemaakt, een gasleiding die het gebied kruist is verankerd en er is een koppeling gemaakt met de Hunze en het Zuidlaardermeer.

Duurzame brug met toekomstbestendige materialen

Een bijzonder onderdeel van de herinrichting is de nieuwe duurzame brug met faunapassage. Opvallend is dat 45 jaar oude brugliggers zijn hergebruikt en aangevuld met nieuwe liggers, wat zorgt voor een solide en toekomstbestendige constructie die nog eens 100 jaar mee kan. Deze circulaire en innovatieve aanpak onderstreept het duurzame karakter van de herinrichting. De brug heeft een onderdoorgang voor dieren als de otter, bever en amfibieën.

Samenwerkende partijen

Uitvoeringsorganisatie Prolander heeft in opdracht van de provincie Drenthe de herinrichting van Noordma uitgevoerd. Deze uitvoering is het resultaat van een mooie samenwerking met het waterschap voor het gemaal en de provincie voor de aanleg van de brug.

Het gehele project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Tynaarlo, Waterschap Hunze en Aa’s, Het Drentse Landschap en vele zeer betrokken bewoners en ondernemers. Een mooie mijlpaal voor de natuur én de regio! Het project werd mogelijk gemaakt door substantiële financiële bijdrage vanuit het Europese landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

Meer informatie

Op de website vindt u meer informatie over de herinrichting van Noordma.

Foto: Noordma ©Prolander.