99 lintjes in de provincie Drenthe
Bij de Lintjesregen van 2025 zijn in de provincie Drenthe 99 mensen Koninklijk onderscheiden. Het gaat om 57 mannen en 42 vrouwen. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar. Daarmee sluit Drenthe aan bij de landelijke trend: steeds meer mensen worden voorgedragen voor een lintje.
Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning: “Achter elk lintje schuilt een verhaal. Een verhaal over buren, dorpsgemeenschappen of sportverenigingen die iemand voordragen omdat die zich met hart en ziel inzet. Deze onderscheidingen komen niet van bovenaf, ze komen uit de samenleving zelf. Ze laten zien hoe mensen hun tijd, kennis, talent en zorg inzetten voor anderen.”
Thema
Voor het eerst kreeg de Lintjesregen van 2025 een landelijk thema: ‘Nederland verdient een lintje!’ Nederland is namelijk Europees kampioen vrijwilligerswerk. Daarom zegt een lintje méér dan alleen iets over individuele inzet en toewijding. Elk lintje vertelt een klein verhaal over Nederland. Over een maatschappij waarin mensen voor elkaar klaarstaan, waar we elkaars inzet waarderen en het goede in de ander zien.
Procedure
Iedereen in Nederland kan een Koninklijke onderscheiding aanvragen voor iemand anders. De aanvrager richt zich tot de burgemeester van de woonplaats van degene voor wie men een lintje aanvraagt. De burgemeester verzamelt met de aanvrager alle informatie om te kunnen afwegen of iemand aan de criteria voor een Koninklijke onderscheiding voldoet en stelt een eerste advies op.
De burgemeesters van de 12 Drentse gemeenten sturen hun voorstellen-met-advies door aan de commissaris van de Koning. Het is haar taak te zorgen voor complete en uniforme voorstellen en het opstellen van een tweede advies. Vervolgens zenden alle provincies hun voorstellen door naar het Kapittel voor de Civiele Orden, waar het college tot taak heeft om de decoratievoorstellen te toetsen en 'de minister die het aangaat' te adviseren. Die minister neemt vervolgens de officiële beslissing om iemand voor te dragen voor een onderscheiding. Zodra de Koning zijn handtekening heeft gezet is er sprake van een Koninklijk besluit. Vanaf dat moment is iemand Koninklijk onderscheiden.