Subsidieregeling voor projecten 80 jaar vrijheid

Gepubliceerd op 24 september 2024

Vanaf 2 oktober 2024 stelt provincie Drenthe de subsidieregeling 80 jaar vrijheid Drenthe open voor aanvragen. Met de regeling wil de provincie projecten ondersteunen voor Drentse inwoners, en jongeren in het bijzonder, om ze blijvend bewust te maken van de waarde van vrijheid, gelijkheid en democratie. Er kan subsidie worden aangevraagd voor projecten met aandacht voor de thema's vrijheid, gelijkheid en democratie en voor projecten gericht op vieren, herdenken en herinneren. Er is in totaal € 300.000 beschikbaar voor projecten die plaatsvinden tussen 2 oktober 2024 tot en met 1 augustus 2025.

Om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie, is het een voorwaarde dat het evenement of het project interessant is voor een breed publiek in de gehele provincie en daarbuiten. Er kan maximaal € 40.000 subsidie worden aangevraagd. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Meer informatie over de regeling en het indienen van een aanvraag is te vinden via het subsidieloket van provincie Drenthe Subsidie 80 jaar Vrijheid - Provincie Drenthe.

Lokale projecten in eigen dorp of kern het provinciaal komen niet in aanmerking voor de subsidieregeling. Voor deze projecten, zoals een vrijheidsmaaltijd, kan subsidie worden aangevraagd bij het Vfonds.

80 jaar vrijheid

De Subsidieregeling 80 jaar Vrijheid Drenthe is onderdeel van het provinciaal programma dat is uitgewerkt voor de viering van 80 jaar vrijheid in 2025. Drenthe viert het bevrijdingsjaar met diverse bijzondere evenementen en een bevrijdingsmaand. Centraal thema voor alle activiteiten is: ‘op welke grond dan ook’. Een onderdeel uit artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling voor iedereen. Daarmee wil Drenthe vooral de bewustwording en betekenis van vrijheid in de breedste zin van het woord onder de aandacht brengen.