Drentse Woonagenda 2024-2028: Voor elke Drent een (t)huis

Gepubliceerd op 22 oktober 2024

Provincie Drenthe zet in op betaalbare en duurzame woningen

Het realiseren van voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle inwoners van Drenthe. Dat is de doelstelling van de nieuwe Woonagenda 2024-2028. De agenda werd vandaag gepresenteerd door Gedeputeerde Staten van Drenthe en wordt in december besproken in de Provinciale Staten. De agenda is opgesteld op basis van input van gemeenten, woningcorporaties, bouwers, inwoners en het Drents Burgerberaad Wonen. Op de korte termijn ligt de focus op de bouw van meer woningen: tot en met 2030 moeten er 16.200 nieuwe woningen bijkomen.

Grote uitdagingen op de woningmarkt

Veel inwoners vinden geen passende of betaalbare woning. Starters hebben moeite om een huis te kopen of door te stromen, terwijl ouderen vaak geen geschikte levensloopbestendige woning vinden. Gedeputeerde Yvonne Turenhout: "Het woningtekort raakt iedereen, van starters tot senioren. Als provincie voelen wij de verantwoordelijkheid om deze uitdaging aan te pakken en ons in te zetten voor voldoende passende woningen voor alle Drenten."

Drie pijlers

De provincie Drenthe bouwt zelf geen woningen, maar vervult een regierol in de samenwerking met gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en belangenorganisaties. De Woonagenda richt zich op drie pijlers:

  1. Versnellen van de woningbouw

    De provincie wil dat er sneller en meer woningen worden gebouwd. Ook wordt gekeken naar het beter benutten van bestaande bouw. Dit gebeurt onder andere door de inzet van het provinciale Impulsteam Wonen, dat gemeenten en inwoners ondersteunt met advies bij woningbouwprojecten. Hiernaast willen wij de samenwerking bevorderen tussen overheden, woningcorporaties en marktpartijen, om gezamenlijk vooruitgang te boeken. Een goed voorbeeld hiervan is de Bouwstroom Noord, die we graag verder willen ondersteunen. Verder zet de provincie in op het vereenvoudigen van processen en biedt de provincie financiële ondersteuning via subsidies en regelingen. De nieuwe Drentse Versnellingstafel, een overleg tussen de provincie, gemeenten, woningcorporaties en bouwers, zorgt ervoor dat woningbouwprojecten die vastlopen weer op gang komen.
  2. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd

    Woningbouw moet niet alleen onderdak bieden, maar ook betaalbaar zijn, bijdragen aan de leefbaarheid van dorpen en steden en bereikbaar zijn voor iedereen. Er wordt bijvoorbeeld voldoende woonruimte gerealiseerd voor urgente doelgroepen en mensen met een zorgvraag. Voor deze laatste groep worden afspraken gemaakt over de ontwikkeling van woonzorgvormen.
  3. Toekomstbestendig bouwen

    Samen met gemeenten en marktpartijen maakt Drenthe duidelijke afspraken over duurzaam en circulair bouwen. Het doel is om woningen te creëren die voorbereid zijn op de komende 50 jaar.

Gedeputeerde Turenhout benadrukt het belang van de plannen: "We bouwen voor de toekomst van Drenthe. Samenwerking is hierbij de sleutel. Daarom werken we intensief samen met gemeenten, woningcorporaties en bouwpartijen om de kwaliteit van wonen in onze provincie te waarborgen."


Drentse Woonagenda 2024-2028