Provincie verhoogt budget van succesvolle subsidieregeling voor oplossingen bij netcongestie
Er is 750.000 euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’. Bedrijven en initiatieven die belemmeringen door netcongestie willen oplossen, kunnen de subsidie gebruiken voor haalbaarheidsstudies en concrete oplossingen. Gedeputeerde Staten besloten vandaag het subsidieplafond van de succesvolle regeling op te hogen.
In de subsidieregeling komt er 200.000 euro bij voor haalbaarheidsstudies en 550.000 euro voor concrete oplossingen. De regeling is te vinden via het subsidieloket van de provincie: https://www.provincie.drenthe.nl/loket/producten-diensten/subsidie-oplossingen-belemmeringen
Ruimte bieden voor bestaande en nieuwe aanvragen
Gedeputeerden Henk Jumelet (Energie) en Willemien Meeuwissen (Economie) zijn blij met de ophoging van de regeling. “Hiermee bieden we ruimte aan bestaande en nieuwe haalbaarheidsonderzoeken en overige oplossingen voor netcongestie”, licht Henk Jumelet, gedeputeerde Energie, toe. “Denk bijvoorbeeld aan collectieve oplossingen tussen meerdere bedrijven, innovatieve opslagtechnologieën of flexibeler met energie omgaan. Een haalbaarheidsonderzoek geeft antwoord op de vraag welke oplossing het meest geschikt is. We willen met deze regeling daarin ondersteunen.” Ook vanuit economisch perspectief is de ophoging zinvol: “Voor ons is het van belang dat bedrijven niet stil blijven staan in hun economische groei”, vertelt Willemien Meeuwissen, gedeputeerde Economie. “Wij willen daarom de randvoorwaarden in Drenthe op orde hebben en houden zodat het bedrijfsleven optimaal in staat wordt gesteld economische kansen te creëren en te verzilveren. Deze regeling draagt bij aan die randvoorwaarden.”
Drents Actieprogramma Netcongestie (DAN)
Netcongestie belemmert honderden bedrijven en instellingen die in Drenthe willen verduurzamen, uitbreiden of zich hier willen vestigen. Door deze belemmering komen bedrijven en instellingen die meer vermogen willen contracteren bij de netbeheerder op een wachtlijst terecht. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een bedrijf wil uitbreiden, of wanneer een sportvereniging zonnepanelen op het dak van een gebouw wil plaatsen. Bedrijven kunnen zelf maatregelen nemen om hun energiegebruik te optimaliseren en zo netcongestie te verminderen. De netbeheerders werken aan uitbreiding van het net, maar het duurt jaren voordat alle uitbreidingen gerealiseerd zijn. Daarom werkt de provincie aan oplossingen voor netcongestie via het Drents Actieprogramma Netcongestie (DAN). Zo stimuleren we de ontwikkeling van energy hubs, en helpen we bedrijven om creatieve oplossingen te vinden. Alle informatie over netcongestie is te vinden op: www.provincie.drenthe.nl/netcongestie.